ΔΝΤ: Ζητά «ειδικό φόρο κορωνοϊού» για εταιρείες που πλούτισαν επί πανδημίας

«Η πανδημία αύξησε τις ανισότητες»

ΔΝΤ

«Ειδικό φόρο κορωνοϊού» για τις εταιρείες και επιχειρήσεις, που αύξησαν τα κέρδη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Η πανδημία αύξησε τις ανισότητες, και οι κυβερνήσεις χρειάστηκε να παράσχουν “στήριξη” στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο», δήλωσε ο Πάολο Μάουρο, ένας εκ των υπευθύνων της δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Έτσι, το ΔΝΤ προτείνει να θεσπιστεί προσωρινή φορολογία επί των υψηλότερων εισοδημάτων, ώστε να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες χρηματοδότησης.

Forbes: Αυτοί είναι οι 40 δισεκατομμυριούχοι που πλούτισαν από την πανδημία

«Ένας προσωρινός φόρος για να συνέλθουμε από την Covid, ο οποίος θα περνούσε από έναν εταιρικό φόρο, θα είχε νόημα κυρίως για τις εταιρίες, που έχουν κάνει περισσότερα κέρδη κατά τη διάρκεια της κρίσης», τόνισε αναφερόμενος σε κολοσσούς, όπως η Amazon.

Σημειώνοντας το γεγονός ότι στις προηγμένες οικονομίες υπήρξε τα τελευταία χρόνια διάβρωση των εσόδων που προέρχονταν από τους εταιρικούς φόρους, ο Μάουρο χαιρέτισε τη διεθνή πρωτοβουλία «για την επίτευξη συμφωνίας» για μια παγκόσμια ελάχιστη φορολόγηση.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Amazon, Τζεφ Μπέζος διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την πρόταση μιας αύξησης των εταιρικών φόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα το γεγονός ότι ο όμιλος δεν πληρώνει φόρο επί των κερδών του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top