Στην Άγκυρα Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ- «Καλή η πρώτη συνάντηση» με Ερντογάν

Επανέλαβαν τις θέσεις της ΕΕ - Οι τέσσερις τομείς συνεργασίας ΕΕ με Τουρκία

Ο Τούρκος Πρόεδρος έστρωσε τα μάλλινα χαλιά που χρησιμοποίησε και στην Αγία Σοφία, στόλισε το παλάτι και υποδέχτηκε την ηγεσία της ΕΕ στην Άγκυρα - ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν θα συναντηθούν με τον Ερντογάν στην Τουρκία

Ο Τούρκος Πρόεδρος έστρωσε τα μάλλινα χαλιά που χρησιμοποίησε και στην Αγία Σοφία, στόλισε το παλάτι και υποδέχτηκε την ηγεσία της ΕΕ στην Άγκυρα. Με όπλο το μεταναστευτικό, ζήτησε και άλλα δισεκατομμύρια, στην πιο δύσκολη ώρα της τουρκικής οικονομίας. Όμως οι εκβιασμοί του δεν πουλάνε όπως παλιά. 

Η ψυχρότητα μεταξύ Κομισιόν και Ερντογάν ήταν έκδηλη. Στο τουρκικό οβάλ γραφείο έγιναν δυο παράλληλοι μονόλογοι, σαν οι δυο πλευρές να μιλούσαν διαφορετική γλώσσα 

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν στον Σουλτάνο:

  • Όχι προκλήσεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο 
  • όχι τσαμπουκάδες με τα γεωτρύπανα
  • όχι εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού 
  • αν θέλει να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας- ΕΕ, κάτι που θα βοηθήσει την δεινή κατάσταση της οικονομίας του 

Τι ζητάει ο Ερντογάν:

  • Πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
  • απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες 
  • και αύξηση της οικονομικής βοήθειας στο προσφυγικό

Από τα 6 δις που προβλέπει η συμφωνία, έχει πάρει τα 4,1 και θέλει και άλλα.

H συνάντηση της πρόεδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην Άγκυρα σήμερα- videohubAP

«Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πόσο μπορεί η ΕΕ να συνεργαστούμε με την Τουρκία», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε μήνυμά της προς τον Τύπο μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. Η Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δε θα διστάσει ποτέ να επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με μονομερή δράση κατά των κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου και ανέδειξε το μεταναστευτικό ως το βασικότερο σημείο συνεργασίας, ζητώντας άμεση επανέναρξη επιχειρήσεων επιστροφής από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση.

Στην Άγκυρα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ - φωτογραφία ΑΡ

Στην Άγκυρα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ - φωτογραφία ΑΡ

Φον ντερ Λάιεν: «Καλή η πρώτη συνάντηση» - Οι τέσσερις τομείς συνεργασίας ΕΕ και Τουρκίας

Η Πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει δείξει ενδιαφέρον να αρχίσει σταδιακά να συνεργάζεται εκ νέου με την ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο και σημείωσε ότι η επίσκεψη στην Τουρκία είχε το νόημα του να δοθεί δυναμική σε αυτή την επιλογή.

Από αυτή την άποψη, χαρακτήρισε της συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν ως μια καλή πρώτη συνάντηση και εν συνεχεία περιέγραψε τους τέσσερις τομείς όπου η ΕΕ και η Τουρκία θα μπορούσαν να έχουν όφελος από μια ενισχυμένη συνεργασία.

  • Αναλυτικά κατέγραψε τους οικονομικούς μας δεσμούς καθώς  η ΕΕ είναι ο νούμερο ένα εταίρος εισαγωγών και εξαγωγών της Τουρκίας, οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι μια κρίσιμη πηγή επενδύσεων, ενώ η Τουρκία εντός της τελωνειακής ένωσης είναι ένας σημαντικός εταίρος σε πολλές κρίσιμες αλυσίδες αξίας.Σημείωσε ότι για την περαιτέρω προώθηση του εμπορίου, θα αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης
  • Ο δεύτερος τομέας της ενισχυμένης συνεργασίας είναι οι διάλογοι υψηλού επιπέδου, ανέφερε η Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι το νούμερο ένα θέμα πρέπει να είναι το κλίμα καθώς και η δημόσια υγεία δεδομένης της πανδημίας. Τέτοιοι διάλογοι υψηλού επιπέδου έχουν αμοιβαίο ενδιαφέρον, σημείωσε.
  • Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει κατά την Πρόεδρο με τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σχετικά με τις επαφές και την κινητικότητα μεταξύ ατόμων. Η συμμετοχή της Τουρκίας σε προγράμματα της ΕΕ όπως το Erasmus + και το Horizon Europe έχει αποδειχθεί πολύ πολύτιμη στο παρελθόν, ανέφερε η Φον Ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια συνεργασία η ΕΕ επιθυμεί να επεκτείνει και ωφελεί και τις δύο πλευρές.
  • Ο τέταρτος τομέας συνεργασίας είναι πρόσφυγες και μετανάστευση. Η Πρόεδρος σημείωσε ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016 παραμένει έγκυρη και έφερε θετικά αποτελέσματα σε ό,τια αφορά κυρίως τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στην Τουρκία, αλλά και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Τόνισε δε ότι αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να φέρει αποτελέσματα περιλαμβανομένης της πρόληψη παράτυπων μετακινήσεων.

Η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι αυτό περιλαμβάνει επίσης επανέναρξη επιχειρήσεων επιστροφής από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση. Έκανε λόγο για κρίσιμη δέσμευση και κατέδειξε πως αυτό θα ήταν μια  σημαντική παράσταση καλής θέλησης.

Από την πλευρά της ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει η υποστήριξη για τους πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής, καθώς η Τουρκία φιλοξενεί περί τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, αλλά στο μέλλον η χρηματοδότηση της ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες για τα προς το ζήν των προσφύγων.

Ο Ερντογάν φοβάται για πραξικόπημα και συλλαμβάνει απόστρατους ναυάρχους

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τους κανόνες και τα πρότυπα δικαιωμάτων στα οποία έχει δεσμευτεί ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών και των παιδιών ενάντια στη βία, κατέληξε.

Σαρλ Μισέλ: «Είχαμε ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν»

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης, ως «ενεργός παρατηρητής», υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπουμε στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου επεσήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η δέσμευσή της ΕΕ προς την Τουρκία θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη.

«Σήμερα είχαμε ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία. Το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ παραμένει ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και μια αμοιβαία επωφελής και θετική σχέση με την Τουρκία» είπε.

Στη συνέχεια, χαιρέτισε τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία.

Στη Σερβία ο Δένδιας: Η Ελλάδα ανοίγει τη διπλωματική της «βεντάλια»

«Όσον αφορά την Κύπρο, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης, ως ενεργός παρατηρητής. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπουμε στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες», σημείωσε.

Έχουμε δει μια αποκλιμάκωση, αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί

«Είπαμε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι, η οποία βασίζεται σε 3 πυλώνες, την οικονομική συνεργασία, τη μετανάστευση και τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα. Η δέσμευσή μας θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, πριν από τη συνάντηση με τον Ερντογάν, τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμμερίζονται ορισμένες ανησυχίες, αλλά εξίσου ευθυγραμμίζονται πλήρως με την ανάγκη για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για μια θετική και αμοιβαία επωφελής σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφωνούν ότι εναπόκειται στην Tουρκία να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, ανέφερε η κοινοτική πηγή.

State Department: Η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη συνάντηση των δύο Προέδρων της ΕΕ με τον πρόεδρο Ερντογάν, κατέστη σαφής η ισορροπημένη πρόταση της ΕΕ: ​​μια προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη ατζέντα μπορεί να τεθεί επί τάπητος και η Κομισιόν θα αρχίσει να το επεξεργάζεται. Αυτό θα συμβεί εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και η Τουρκία λάβει περαιτέρω θετικά μέτρα για τα γνωστά ζητήματα. (Ελλάδα, Κύπρος, περιφερειακά θέματα, ανέφερε η κοινοτική πηγή.

Οι δυο εξήγησαν επίσης τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Χωρίς βελτίωση σε αυτούς τους τομείς, δεν θα υπάρξει αποδοχή από τα κράτη μέλη και τις κοινές γνώμες τους για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top