Γερμανία: Μόνο για άτομα άνω των 60 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι λέει το σχέδιο σύστασης της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών της Γερμανίας

Όσα είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, για τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Μετά την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca σε γυναίκες κάτω των 60 ετών, μετά από περιστατικά θρομβώσεων, φαίνεται πως σύμφωνα με το το σχέδιο σύστασης της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας, το εμβόλιο της εταιρίας Astrazeneca συνίσταται μόνο για άτομα άνω των 60 ετών.

AstraZeneca: Σταματoύν τα εμβόλια σε γυναίκες κάτω των 60 ετών στη Γερμανία

«Το εμβόλιο της εταιρίας Astrazeneca πρέπει να συνιστάται μόνο για άτομα άνω των 60 ετών». Αυτό προκύπτει από σχέδιο σύστασης της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko), το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Την πληροφορία δημοσιεύει επίσης και η εφημερίδα «Augsburger Allgemeine». 

Εμβόλιο AstraZeneca: Ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί- Εμβολιάζεται και ο Τζόνσον

Ο εμβολιασμός κάτω από αυτό το όριο ηλικίας θα πρέπει -σύμφωνα με το σχέδιο σύστασης- να παραμείνει δυνατός, αλλά να γίνεται μόνο κατά την κρίση του γιατρού. Ο λόγος είναι οι θρομβώσεις της εγκεφαλικής φλέβας, η οποία πρόσφατα εμφανίστηκαν ιδίως σε γυναίκες κάτω των 55 ετών και συμπίπτουν χρονικά με τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Astrazeneca. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στη Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με  AstraZeneca. Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών.

Eμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη Γερμανία- φωτογραφία ΑΡ

Eμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη Γερμανία- φωτογραφία ΑΡ

Τα κρατίδια του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου όπως επίσης και η πόλη του Μονάχου είχαν προηγουμένως ανακοινώσει ότι δε θα εμβολιάζονται προς το παρόν μόνο άτομα κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της Astrazeneca. Το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου αποφάσισε επίσης τη λήψη αυτού του μέτρου. Το νοσοκομείο του Βερολίνου Vivantes διέκοψε επίσης όλους τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astrazeneca για τις εργαζόμενές του κάτω των 55 ετών. 

AstraZeneca: Η ανακοίνωση της εταιρίας για τα περιστατικά θρόμβωσης

Οι επικεφαλής πέντε από τις έξι πανεπιστημιακές κλινικές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας τάχθηκαν επίσης υπέρ της προσωρινής απαγόρευσης εμβολιασμού για νεότερες γυναίκες με το εμβόλιο αυτό. 

Ο κίνδυνος περαιτέρω θανάτων είναι πολύ υψηλός, αναφέρεται σε κοινή τους επιστολή προς τον  ομοσπονδιακό και τον υπουργό Υγείας του εν λόγω κρατιδίου,  σύμφωνα με το Γερμανικό  Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ομοσπονδιακός και οι υπουργοί Υγείας όλων των κρατιδίων συζητούν απόψε για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top