Εμβόλιο AstraZeneca: Ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί- Εμβολιάζεται και ο Τζόνσον

«Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι να μολυνθούμε από την Covid»

Στο ρεπορτάζ του Κεντρικού δελτίο ειδήσεων του Star οι εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Το «πράσινο» φως έδωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στο εμβόλιο της AstraZeneca, δίνοντας τέλος στα σενάρια συσχέτισής του με θρομβώσεις. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, επανέλαβε ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 των AstraZeneca/ Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Pfizer, που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία είναι ασφαλή κι έκανε γνωστό πως και ο ίδιος θα εμβολιαστεί αύριο Παρασκευή με το εμβόλιο της AstraZeneca. Στο μεταξύ, ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί σε κάποιες χώρες που τους είχαν αναστείλει.

ΕΜΑ: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

«Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές και το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι να μολυνθούμε από την Covid, γι’ αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε όλοι μας τα εμβόλιά μας μόλις έρθει η σειρά μας», είπε ο Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Όπως φαίνεται, θα κάνω το δικό μου αύριο και το κέντρο όπου θα εμβολιαστώ χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης. Αυτό είναι που θα κάνω κι εγώ» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

Αρχίατρος Αγγλίας: Όσοι αμφιβάλλουν για το εμβόλιο, ας αναλογιστούν πόσο επικίνδυνη είναι η Covid-19

Ο πιθανός κίνδυνος από το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 είναι «απίστευτα μικρός» και τα οφέλη είναι κατά πολύ περισσότερα, διαβεβαίωσε ο αρχίατρος της Αγγλίας σήμερα, αφού αναφέρθηκαν πέντε περιπτώσεις σπάνιων εγκεφαλικών θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

«Αυτό που έχουμε εδώ (…) είναι ένας απίστευτα μικρός δυνητικός κίνδυνος και ακόμη και για αυτόν τον κίνδυνο, κανείς δεν είναι σίγουρος», είπε ο Κρις Γουίτι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το εμβόλιο της AstraZeneca- φωτογραφία ΑΡ

Το εμβόλιο της AstraZeneca- φωτογραφία ΑΡ

«Έτσι, έχουμε πέντε ανθρώπους, από τα 11 εκατομμύρια που έχουν λάβει το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τώρα», συνέχισε, προσθέτοντας: «Αν κάποιος έχει αμφιβολίες για το εμβόλιο, ας σκεφθεί πόσο επικίνδυνη είναι η Covid».

Αναφερόμενος στις ακυρώσεις των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, αφού ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τους ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους, ο Γουίτι είπε ότι ελάχιστοι ήταν εκείνοι που δεν εμφανίστηκαν για να εμβολιαστούν. «Υπάρχουν ανεκδοτολογικές αναφορές, που είμαι σίγουρος ότι θα είναι ακριβείς, ότι σε ορισμένες περιοχές κάποιοι δεν εμφανίστηκαν αφού έμαθαν το νέο. Αλλά ο αριθμός εκείνων που το έκαναν αυτό ήταν πολύ μικρός», διαβεβαίωσε.

Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ολλανδία ξαναρχίζουν τους εμβολιασμούς με το εμβολιο της AstraZeneca        

Συνεχίζονται από αύριο στη Γερμανία οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, μετά και τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ο κ. Σπαν υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την περασμένη Δευτέρα τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να αφήναμε τους γιατρούς να συνεχίσουν χωρίς να γίνει αυτή η αξιολόγηση», από τη στιγμή που οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις.  Από την πλευρά του ο Κλάους Τσίχουτεκ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο είχε εισηγηθεί την αναστολή, επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός θα έχει θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, καθώς τα οφέλη ξεπερνούν σαφώς τους κινδύνους».  

AstraZeneca: Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία σταματούν το εμβόλιο

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία θα ξαναρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκρινε το σκεύασμα αυτό «ασφαλές και αποτελεσματικό» για την Covid-19.

Οι χώρες που ανέστειλαν προσωρινά τους εμβολιασμούς και η απόφαση του ΕΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Κύπρος, Λετονία, Βενεζουέλα και Ταϊλάνδη είχαν αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, μετά από καταγγελίες περιστατικών θρομβώσεων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας είχε αποφαίσει τη συνέχιση των εμβολιασμών, καθώς μετά από συνεδρίαση η Επιτροπή κατέληξε ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να σχετίζει τα θρομβοεμβολικά επεισόδια με το εν λόγω εμβόλιο.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζεται η χορήγηση του AstraZeneca

Σήμερα, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, μετά από έκτακτη διάσκεψη, κατέληξε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και πως δε σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων.

Ικανοποίηση στην AstraZeneca για την απόφαση των αρχών

Η AstraZeneca χαιρέτισε σήμερα το βράδυ τα συμπεράσματα των βρετανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία.

«Η ασφάλεια των εμβολίων είναι θεμελιώδους σημασίας και χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών που επιβεβαιώνουν το όφελος του εμβολίου μας στον τερματισμό της πανδημίας», ανέφερε η Αν Τέιλορ, επικεφαλής ιατρός της εταιρείας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ξαναρχίσουν Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top