AstraZeneca: Θα προμηθεύσει με ακόμα λιγότερες δόσεις την ΕΕ

Ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει μόνο 30,1 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Νέα προβλήματα ανέκυψαν στην προμήθεια των εμβολίων, καθώς η AstraZeneca ανακοίνωσε πως θα παραδώσει 25% λιγότερες δόσεις στην ΕΕ από αυτές που είχε αρχικά συμφωνηθεί. 

Συγκεκριμένα η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία θα προμηθεύσει στην ΕΕ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 με 30,1 εκατομμύρια δόσεις, μόλις το ένα τρίτο των συμβατικών της υποχρεώσεων, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που δημοσίευσε το Reuters.

Εμβόλιο AstraZeneca: Δανία και Νορβηγία σταματούν τη χρήση του

Η μείωση αυτή θα προκαλέσει ένα νέο πλήγμα στα σχέδια της ΕΕ για την ανοσοποίηση του πληθυσμού, που παρεμποδίζεται από τις συνεχείς καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων και την αργή διανομή τους σε κάποιες χώρες. 

Το έγγραφο που δημοσιεύει το Reuters έχει ημερομηνία 10 Μαρτίου και σε αυτό η AstraZeneca προβλέπει πως θα παραδώσει 30,1 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη στα τέλη Μαρτίου και άλλα 20 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο. 

AstraZeneca: Αποσύρουν προβληματική παρτίδα εμβολίων

Πριν ένα μήνα ωστόσο, και συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πασκάλ Σοριό, δεσμευόταν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έως τα τέλη Μαρτίου η εταιρεία θα παρέδιδε 40 εκατ. δόσεις. 

Όμως, σύμφωνα με το έγγραφο, η AstraZeneca από τις 24 Φεβρουαρίου εκτιμούσε ότι θα παρέδιδε 34 εκατ. δόσεις στην ΕΕ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, ποσότητα πολύ μικρότερη από τις 90 εκατ. δόσεις που είχε αρχικά συμφωνηθεί. 

ΕΟΦ: Δεν αποσύρεται παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca από την Ελλάδα

Αποκαλύπτει επίσης ότι η εταιρεία αναμένει πλέον να παραδώσει περίπου 20 εκατ. δόσεις στην ΕΕ τον Απρίλιο και δεν περιέχει καμία πρόβλεψη για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Βάσει του συμβολαίου που έχει συναφθεί, η AstraZeneca θα προμήθευε τις 27 χώρες μέλη με 180 εκατ. δόσεις το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, με το σύνολο της ποσότητας από τον Δεκέμβριο να φθάνει τα 300 εκατ. δόσεις.

Θεμιστοκλέους: «Τέλη Απριλίου η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει εμβολιαστεί»

Εκπρόσωπος της AstraZeneca απέφυγε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις του Reuters. Όμως πρόσωπο που γνωρίζει τα τεκταινόμενα στη φαρμακοβιομηχανία, εξήγησε στο πρακτορείο πως η αύξηση παραγωγής που ανέμενε η διοίκηση δεν έγινε, λόγω δυσκολιών στη μεταφορά των εμβολίων μέσω των παγκόσμιων αλυσίδων εμβολιασμού. 

Μάλιστα οι ΗΠΑ, από όπου η AstraZeneca σκόπευε να στείλει δόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, ξεκαθάρισαν στην ΕΕ ότι δε θα πρέπει να αναμένει να παραλάβει σύντομα ποσότητες εμβολίων, παρασκευασμένων εκεί. 

AstraZeneca: «Ναι» στη χορήγηση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών

Η εταιρεία είχε πει πως οι αρχικές μειώσεις των ποσοτήτων που θα παρέδιδε στην ΕΕ οφείλονταν σε προβλήματα στην παραγωγή στην Ευρώπη. 

Η αντίδραση της ΕΕ ήταν άμεση. 

ΕΕ: Πιθανή μείωση 50% στα εμβόλια της AstraZeneca το β΄ τρίμηνο του έτους

«Βλέπω προσπάθειες, αλλά όχι “τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες”. Δεν αρκούν προκειμένου η AstraZeneca να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για το πρώτο τρίμηνο», έγραψε στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν μέσω Twitter, προσθέτοντας πως είναι «ώρα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να φροντίσει να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις αυτές».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top