ΗΠΑ: Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ο Άντονι Μπλίνκεν

Στενός συνεργάτης του Τζο Μπάιντεν

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα τον διορισμό του βετεράνου διπλωμάτη, Άντονι Μπλίνκεν, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Μέρκελ: Κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφτεί τη Γερμανία

Ο Μπλίνκεν είναι εδώ και χρόνια στενός συνεργάτης του Δημοκρατικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και υπήρξε ο «υπ’ αριθμόν 2» του State Department, επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

O Άντονι Μπλίνκεν- φωτογραφία ΑP

O Άντονι Μπλίνκεν- φωτογραφία ΑP

Για την επικύρωση του διορισμού του αρκούσε απλή πλειοψηφία στη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Ο Μπλίνκεν έλαβε τελικά 78 ψήφους υπέρ και μόνο 22 κατά. Αυτό σημαίνει ότι αργότερα σήμερα θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του.

Ο 71ος υπουργός Εξωτερικών αντιμετωπίζει τις προκλήσεις να αποκαταστήσει τη θέση της Αμερικής στον κόσμο και να αναζωογονήσει ένα τμήμα όπου πολλοί ήταν απογοητευμένοι από την προηγούμενη διοίκηση.

Τζεν Ψάκι: Η Ελληνοαμερικανίδα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου

Και σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Μάικ Πομπέο, που δεσμευόταν για «υπεροχή», σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Μπλίνκεν ζήτησε «ταπεινότητα και αυτοπεποίθηση».

«Ταπεινότητα επειδή έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στο σπίτι για να βελτιώσουμε τη στάση μας στο εξωτερικό. Και ταπεινότητα επειδή τα περισσότερα από τα προβλήματα του κόσμου δεν αφορούν μας, ακόμη και όταν μας επηρεάζουν. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί καμία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από μια χώρα που ενεργεί μόνη της - ακόμη και μια τόσο ισχυρή όσο οι ΗΠΑ», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά θα ενεργήσουμε επίσης με αυτοπεποίθηση ότι η Αμερική στην καλύτερη περίπτωση εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερη ικανότητα από οποιαδήποτε χώρα της γης να κινητοποιεί άλλους για το μεγαλύτερο καλό»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top