Κορωνοϊός: H τριχόπτωση και η σύγχυση ανάμεσα στα 10 περίεργα συμπτώματα

Τι είναι η «γλώσσα Covid-19» και τα «δάχτυλα Covid» 

Κόσμος συρρέει στη Γαλλία προκειμένου να ελεγχθεί για κορωνοϊό, μετά την είδηση της μετάλλαξης του ιού στη Βρετανία- βίντεο ΑΡ

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει «καθορίσει», αλλάξει και διαμορφώσει σε νέα δεδομένα τις ζωές των ανθρώπων όλου του πλανήτη εδώ κι έναν χρόνο, ενώ στη μάχη κατά της Covid-19 έχουν ριχτεί επιστήμονες από όλον τον κόσμο. 

Κορωνοϊός: Τα επτά βασικά συμπτώματα του ιού

Η Εθνική Υγειονομική Υπηρεσία της Αγγλίας απαριθμεί τρία κύρια συμπτώματα στους νοσούντες από κορωνοϊό, όπως βήχα, πυρετό και απώλεια της οσμής ή της γεύσης. Ωστόσο, ένας στους πέντε ανθρώπους που είναι θετικοί δεν εμφανίζει κανένα από αυτά τα συμπτώματα, λένε οι ειδικοί. Πιστεύουν τώρα ότι η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει οτιδήποτε, από δερματικά εξανθήματα έως σύγχυση. 

Η θερμομέτρηση θεωρείται ως ένα πρώτο μέτρο για την προστασία από τον κορωνοϊό, αφού ο πυρετός συνδέθηκε με την Covid-19/ φωτογραφία ΑΡ

Η θερμομέτρηση θεωρείται ως ένα πρώτο μέτρο για την προστασία από τον κορωνοϊό, αφού ο πυρετός συνδέθηκε με την Covid-19/ φωτογραφία ΑΡ

Κορωνοϊός: Τα επτά βασικά συμπτώματα του ιού

Ο καθηγητής Tim Spector, επιδημιολόγος στο King's College London, και η ομάδα του συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα που βιώνουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun, υπάρχουν δέκα συμπτώματα, που πολλοί αγνοούν κι όμως σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Τα δύο συμπτώματα «κλειδιά» που δείχνουν ότι νόσησες από κορωνοϊό

Τα 10 σπάνια συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την Covid - 19

  • Η «γλώσσα Covid-19»

H ομάδα του καθηγητή Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, Τιμ Σπέκτορ έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή για τη μελέτη των συμπτωμάτων της Covid-19, την Covid Symptom Study App, γνωστή και ως “Zoe app” και την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε μέσω του Twitter τους χρήστες να αγρυπνούν για ένα σύμπτωμα που περιγράφεται ως «γλώσσα Covid-19». 
Παρατηρείται λοιπόν ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων γλώσσας Covid και περίεργα έλκη στη στοματική κοιλότητα.
Σε συνεργασία μάλιστα με την δερματολόγο του NHS, δρ. Βερονίκ Μπατάιγ, ο καθηγητής Επιδημιολογίας σημειώνει ότι η γλώσσα σε τέτοιες περιπτώσεις, θυμίζει λίγο χάρτη, μπορεί να πονά πολύ. Τα συμπτώματα σε κάποια άτομα φεύγουν και επανέρχονται. Μπορεί να διαρκέσουν από λίγες μέρες έως λίγους μήνες.

  • Παράξενες γεύσεις και οσμές

Τον περασμένο Μάιο ανακαλύψαμε ότι η ανοσμία και η αγευσία μπορεί να είναι ενδείξεις της Covid-19 και αργότερα όντως προστέθηκαν στον κατάλογο των επίσημων συμπτωμάτων. Ωστόσο, ορισμένα άτομα δε βιώνουν ανοσμία, αλλά βρίσκουν ότι όλα έχουν περίεργη γεύση, που συχνά περιγράφεται ως μεταλλική γεύση στο στόμα.

Kάποιοι ανέφεραν μάλιστα ότι ακόμη και οι οσμές του δικού τους σώματος μυρίζουν περίεργα. 

  • Tριχόπτωση

Ένα από τα σπανιότερα και πιο περίεργα συμπτώματα της Covid-19 που ανέφεραν ορισμένοι άνθρωποι είναι η τριχόπτωση. Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι η τριχόπτωση, που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι, δεν είναι αποτέλεσμα του κορωνοϊού, αλλά του άγχους για την καταπολέμηση της Covid-19. Ακόμη και άτομα που δε μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, αναφέρουν προβλήματα τριχόπτωσης φέτος. Τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί μετά από μια ασθένεια ή μια μόλυνση, αφού επηρεάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις η παραγωγή νέων κυττάρων κι η δημιουργία πρωτεϊνών στους θυλάκους των τριχών.

  • Σύγχυση - παραλήρημα

Σύμφωνα με τον Βρετανό επιδημιολόγο, «ορισμένες φορές κάποια άτομα βιώνουν σύγχυση ή παραληρηματικές καταστάσεις μετά τη νόσησή τους από την Covid-19, κάτι που είναι συνηθέστερο ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Κι ίσως αυτός να είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες πρόβλεψης της Covid-19 στους μεγαλύτερους ανθρώπους, ενώ ενίοτε έπονται και στομαχικά προβλήματα και διάρροια».

Σύμφωνα με έρευνα που αναλύει τα στοιχεία που συνελέγησαν από την εφαρμογή “Zoe” και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Age And Ageing, οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το παραλήρημα είναι ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι ακόμη και απουσία άλλων πιο χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της Covid-19, όπως ο βήχας και ο πυρετός. 

  • Επιπεφυκίτιδα

Σε ένα ποσοστό έως και 3% των κρουσμάτων της Covid-19 ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει και πόνους στα μάτια, δηλαδή επιπεφυκίτιδα, με τα μάτια να αποκτούν ένα χαρακτηριστικό ροζ ή κόκκινο χρώμα. Ειδικοί λένε ότι αυτό συνήθως παρατηρείται σε ύστερα στάδια της νόσου μαζί με άλλα, πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως ο βήχας και ο πυρετός.

Σύμφωνα με την οφθαλμολογική κλινική Moorfields του Λονδίνου, ελάχιστοι από τους ασθενείς ανέφεραν τέτοια συμπτώματα και αν όντως ευθύνεται γι’ αυτά ο κορωνοϊός, τότε αυτό πρόεκυψε από την «άμεση έκθεση της επιφάνειας των οφθαλμών στην Covid-19».

  • Κεφαλαλγία και μυαλγία

O πονοκέφαλος, η κόπωση και η μυαλγία είναι συνήθως οι πρώτες ενδείξεις που θα παρουσιάσουν ασθενείς με Covid-19.
Περίπου το 80% διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους, κόπωση και σοβαρή μυαλγία την πρώτη μέρα της αδιαθεσίας τους, σημειώνει ο καθηγητής Σπέκτορ.

  • Παράλειψη γευμάτων ή ανορεξία 

H παράλειψη γευμάτων λόγω ανορεξίας μπορεί να είναι μια σημαντική ένδειξη ότι κάποιος έχει νοσήσει από την Covid-19 στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνελέγησαν από την εφαρμογή Covid Symptom Study App, πρόκειται για ένα από τα πέντε βασικά συμπτώματα της νόσου στα παιδιά.

  • Πόνοι και εξανθήματα στην κοιλιακή χώρα 

Ενδεικτικοί της Covid-19 στα παιδιά μπορεί να είναι και οι πόνοι και τα εξανθήματα στην κοιλιακή χώρα καθώς και η διάρροια, εφόσον μάλιστα είχαν υψηλό πυρετό για τουλάχιστον τρία 24ωρα.

Τα περισσότερα παιδιά δε νοσούν σοβαρά από τον κορωνοϊού, αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός ανέπτυξε μια ασυνήθιστη κατάσταση, γνωστή ως πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, που φαίνεται ότι συνδέεται με τον κορωνοϊό. 

  • Δερματικά εξανθήματα

Τα δερματικά εξανθήματα θα μπορούσαν να αποτελούν βασική ένδειξη της Covid-19, σύμφωνα με τη δρ. Μπατάιγ, που επισημαίνει ότι το 9% των διαγνωσθέντων με τη νόσο εμφάνισαν τέτοια προβλήματα. 

Από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου δερματολόγοι ανά την υφήλιο διαπίστωσαν μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης εξανθημάτων. Κάποια ήταν συνηθισμένα με άλλους ιούς, αλλά ορισμένα ήταν χαρακτηριστικά της Covid-19. Το πιο συνηθισμένο ήταν ένα θηλώδες ή ερυθηματώδες φυσαλιδώδες εξάνθημα, κόκκινο και ανώμαλο στην υφή, που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά ειδικά στα χέρια και τα γόνατα. 

  • Τα «δάχτυλα Covid» 

Ένα ακόμη σύμπτωμα, που επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι τα εξανθήματα που μπορεί να εμφανιστούν στις άκρες των δακτύλων των άνω και κάτω άκρων, που «θυμίζουν λίγο χιονίστρες ή κρυοπαγήματα», όπως λέει η δρ Μπατάιγ, ερευνήτρια του King’s College του Λονδίνου.

Τα εξανθήματα αυτά εμφανίζονται συνήθως μ’ ένα ερυθρωπό ή μωβ χρώμα στις άκρες των δακτύλων. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι το πρώτο σημάδι λοίμωξης, όμως σε άλλους ανθρώπους γνωρίζουμε ότι παρουσιάζεται αρκετούς μήνες μετά την εμφάνιση της Covid-19. Είναι συχνότερα στα παιδιά. Είναι το είδος του εξανθήματος που απαντάται συνήθως τον χειμώνα, αλλά προκάλεσε εντύπωση επειδή εντοπίστηκε από δερματολόγους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top