Μεταλλάξεις Κορωνοϊού: Συναγερμός στο ECDC - Καλεί για αυστηρότερα μέτρα

Συνιστά να αποφεύγονται τα ταξίδια

Λονδίνο κορωνοϊός

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κέντρο Ελέγχου Νόσων της ΕΕ (ECDC) για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, καλώντας μάλιστα τα κράτη μέλη να είναι σε ετοιμότητα και να λάβουν αυστηρότερα μέτρα άμεσα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες υπερμετάδοσης.

«Πράσινη» η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη θετικότητας για Covid - 19

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, σε καθοδήγηση που εξέδωσε ο ECDC απόψε προς τα κράτη μέλη, τονίζεται ότι προκειμένου να εντοπιστούν εισαγωγές γνωστών παραλλαγών, καθώς και η εμφάνιση νέων παραλλαγών, τα κράτη μέλη πρέπει να αυξήσουν το επίπεδο παρακολούθησης και αλληλουχίας ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος κοινοτικών περιπτώσεων κορωνοϊού. Επίσης, σημείωσε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμάσουν εργαστήρια για υψηλότερη ζήτηση δοκιμών.

Έτσι, προκειμένου να ελεγχθεί η διάδοση και ο αντίκτυπος που έχουν οι νέες μεταλλάξεις με αυξημένη μεταδοτικότητα, απαιτείται συνδυασμός συμμόρφωσης με αυστηρότερες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις από αυτές που εφαρμόζονται επί του παρόντος και ενισχυμένη ανίχνευση περιπτώσεων με ανίχνευση επαφών.

Επιπλέον, κατά τον ECDC, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εισαγωγή και η εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων, συνιστάται να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να επιταχύνουν τον εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ενώ θα πρέπει να προετοιμάσουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για υψηλή ζήτηση λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών ανησυχίας.
 

Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top