Ολλανδία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο για το επίδομα παιδιών

Χιλιάδες οικογένειες κατηγορήθηκαν λανθασμένα για απάτη

Στιγμιότυπα από δημόσιες εμφανίσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε 

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε παραιτήθηκε την Παρασκευή, μετά το σκάνδαλο κατά το οποίο χιλιάδες γονείς κατηγορήθηκαν ότι εξαπάτησαν για να λάβουν επιδόματα παιδιών. 

Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε η κοινοβουλευτική επιτροπή, αποκαλύφθηκε ότι οι φορολογικές αρχές από το 2013 μέχρι το 2019, διέκοψαν τα επιδόματα που λάμβαναν χιλιάδες οικογένειες, κατηγορώντας τες, μάλιστα, για απάτη.

Ορισμένοι γονείς αναγκάστηκαν να επιστρέψουν αναδρομικά δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Τελικά, στην πορεία αποδείχθηκε ότι η φορολογική διοίκηση είχε κάνει λάθος.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει συγγνώμη για τα σοβαρά αυτά λάθη και έχει ήδη ανακοινώσει ότι η κάθε οικογένεια θα αποζημιωθεί με 30.000 ευρώ, με το συνολικό κόστος να φθάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους εμπλεκόμενους έχουν να κάνουν και με ρατσιστικές διακρίσεις, καθώς οι περίπου 11.000 οικογένειες που αδικήθηκαν ήταν διπλής εθνικότητας.

Η απόφαση της παραίτησης ήρθε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που κάλεσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, όπου οι υπουργοί αποφάσισαν να παραιτηθούν μόλις δύο μόλις μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές. Μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών οι υπουργοί θα παραμείνουν ως υπηρεσιακοί. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top