Εισβολή Καπιτώλιο: «Aνησυχία για νέα επεισόδια έως την ορκωμοσία Μπάιντεν»

Λαρυγγάκης στο star.gr: Χαστούκι η κρίση στο Κογκρέσο- Διχασμένες οι ΗΠΑ

Όλα όσα είπε ο Νικόλαος Λαρυγγάκης πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον

Βαθιά διχασμένοι παραμένουν οι Αμερικανοί μετά τα επεισόδια και την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα. 

«Υπάρχει ανησυχία μήπως σημειωθούν νέα επεισόδια μέχρι και την ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουρίου. Όλοι όσοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ αδικήθηκε στις εκλογές, συζητούν στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προσπαθούν να οργανώσουν κάποια επεισόδια για τις 17 του μηνός», είπε στο star.gr ο Νικόλαος Λαρυγγάκης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον.

ΗΠΑ: Εξτρεμιστές απειλούν με αιματοκύλισμα - «Μάθετε τώρα να σκοτώνετε»

«Η Δημοκρατία λύγισε, αλλά δεν έσπασε»

Σύμφωνα με τον κ. Λαρυγγάκη είναι σημαντικό το γεγονός ότι έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες όσων έκαναν την εισβολή, να δημιουργήσουν αστάθεια και να σταματήσουν τη διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα της Αμερικής.

Ο Νικόλαος Λαρυγγάκης πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον

«Άμεσα, μέσα σε λίγες ώρες κατάφεραν και εξασφάλισαν το Καπιτώλιο και οι γερουσιαστές και οι βουλευτές επέστρεψαν να κάνουν το καθήκον τους. Τα ξημερώματα, στις 03:40 τελείωσε η διαδικασία, όπου επικύρωσαν επίσημα ότι ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής θα είναι ο κ. Μπάιντεν. Αυτό έδειξε ότι παρόλο που λύγισε εκείνη την ημέρα η Δημοκρατία, δεν έσπασε. Η Αμερική είναι ακόμη το παράδειγμα της Δημοκρατίας της Δύσης και του κόσμου και όλοι κοιτάζουν τι γίνεται εδώ», είπε.

ΗΠΑ: 15 διώξεις για την εισβολή στο Καπιτώλιο - Ποιοι καταζητούνται

«Η κρίση ίσως βοήθησε. Ήταν ένα χαστούκι, ένα μπουγέλο με κρύο νερό στο πρόσωπο του Κογκρέσου»

Σύμφωνα με τον κ. Λαρυγγάκη ο κόσμος της Αμερικής ήταν διχασμένος εδώ και πάρα πολύ καιρό, ωστόσο κανείς δεν περίμενε ότι θα δει τέτοιες εικόνες, όπως αυτές τις περασμένης εβδομάδας.

«Πάντοτε θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όταν θέλουμε να προωθήσουμε μία πολιτική, αλλά αυτή τη στιγμή το κακό έχει πιάσει πάτο. Πάντα ήμασταν υπερήφανοι ότι είμαστε οι ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ότι είμαστε ενωμένοι σαν Αμερικανοί. Αυτή τη στιγμή όμως δεν ξέρουμε αν αυτό ισχύει πραγματικά, όπως έδειξαν οι εικόνες στο Καπιτώλιο», είπε.

Δε βάζει μυαλό ο Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι δε θα πάει στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, από την πλευρά του Κογκρέσου και της κυβέρνησης αυτή η κρίση ίσως βοήθησε να κάνουν όλοι οι πολιτικοί, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, την αυτοκριτική τους. 

«Ήταν ένα χαστούκι, ένα μπουγέλο με κρύο νερό στο πρόσωπό τους, με την έννοια ότι αυτά τα πράγματα που έγιναν σήμερα δε γίνονται σε αυτήν εδώ τη χώρα. Ίσως θα πρέπει λίγο και εμείς να κοιτάξουμε τι κάνουμε, πώς μιλάμε και πώς φέρεται ο κάθε ένας στο συνάδελφό του στο Κογκρέσο», εξήγησε.

Εισβολή Καπιτώλιο: Ο Τραμπ έκανε πάρτι και παρακολουθούσε τα επεισόδια

Όπως τόνισε, αν και μετά τα επεισόδια υπήρξαν ομιλίες των Ρεπουμπλικάνων που έδειξαν ότι χρειάζεται να υπάρξει μία ηρεμία και ένα κλίμα συναίνεσης, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η επόμενη ημέρα βρίσκει την Αμερική διχασμένη.

Μην ξεχνάμε ότι 70 εκατομμύρια ψήφισαν τον Τραμπ και άλλα 77- 78 τον Μπάιντεν. Ένα από τα κυριότερα πράγματα που πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, είναι να δει πώς θα μπορέσει να ενώσει τον κόσμο της Αμερικής.

«Τη Δευτέρα αναμένεται νομοσχέδιο μομφής για την απομάκρυνση Τραμπ»

Σύμφωνα με τον κ. Λαρυγγάκη, πολλοί είναι όσοι συζητούν ότι θα πρέπει να κυνηγήσουν τον Τραμπ γι’ αυτά που έκανε, ενώ οι νομικοί υποστηρίζουν ότι ο ίδιος υπαγόρευσε την εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Είναι πάρα πολλά μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικάνοι και φυσικά οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι επιθυμούν ή να παραιτηθεί ο Τραμπ ή να συζητηθεί η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για την καθαίρεσή του και να του απαγγελθούν κατηγορίες», σημείωσε.

To Twitter έκλεισε τον λογαριασμό του Τραμπ επ' αόριστον!

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά έως τις 20 Ιανουαρίου, οπότε αναλαμβάνει την προεδρία ο Μπάιντεν, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός αναφορικά με το αν πραγματικά είναι η πιο ορθή κίνηση τη δεδομένη στιγμή.  

«Προσπαθούμε να φέρουμε πιο κοντά τον κόσμο της Αμερικής και κάτι τέτοιο πιστεύω ότι θα δημιουργούσε μεγαλύτερο διχασμό. Βέβαια, κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου και δεν πρέπει να κάνει κάτι, χωρίς να υποστεί τις ανάλογες συνέπειες», συμπλήρωσε.

Μπάιντεν: «Εγχώριοι τρομοκράτες οι οπαδοί του Τραμπ»

Εξηγώντας τη διαδικασία, εκτίμησε ότι οι Δημοκρατικοί αναμένεται περάσουν σίγουρα το νομοσχέδιο για τη διαδικασία μομφής τη Δευτέρα, καθώς έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

«Ωστόσο, από εκεί και πέρα θα πρέπει να πάει μετά αυτό στη Γερουσία. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μαικ Πενς, ο οποίος προεδρεύει της Γερουσίας, λέει όμως ότι δε θα το προωθήσει και θα το αφήσει να σβήσει στην ουσία, μέχρι να φτάσουμε στις 20 του μηνός», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top