Η Ουγγαρία περιορίζει με νόμο την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Αντιδράσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρικτές του ΛΟΑΤΚ

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θέσπισε νόμο για να επαναπροσδιορίσει την έννοια της «οικογένειας» στο σύνταγμα της χώρας. Πρόκειται για μία κίνηση που ουσιαστικά θα απαγορεύσει στα ζευγάρια του ίδιου φύλου να υιοθετούν παιδιά, γεγονός που προκάλεσε την κατακραυγή από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρικτές του ΛΟΑΤΚ.

Οι πολιτικοί της χώρας ενέκριναν το νομοσχέδιο την Τρίτη. Ο νέος νόμος ορίζει τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και ισχυρίζεται ότι «το θεμέλιο της οικογένειας είναι ο γάμος και η σχέση γονέα-παιδιού. Η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άνδρας».

Κατά κανόνα, μόνο ένα παντρεμένο ζευγάρι στην Ουγγαρία μπορεί να υιοθετήσει, με κάποιες εξαιρέσεις που γίνονται για τους ανύπαντρους. Εξαίρεση που αποτελούσε αποτελούσε «μονοπάτι» για ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων.

Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασαν τον νέο νόμο. «Αυτή είναι μια σκοτεινή μέρα για την κοινότητα LGBTQ της Ουγγαρίας και μια σκοτεινή μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο David Vig, διευθυντής της Αμνηστίας στην Ουγγαρία.

Ο Masen David, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων Transgender Europe, κάλεσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υποστηρίξει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚ γονέων.

Παρόλο που η Ουγγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει σφυρηλατήσει τα δικά του μονοπάτια τα τελευταία χρόνια, περνώντας ένα πλήθος νόμων, που οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν ότι θα υπονομεύσει τη δημοκρατία της χώρας.

Τον Μάιο, η Ουγγαρία κατέστησε παράνομο για τους τρανσέξουαλ και τους μεσοφυλικούς ανθρώπους να αλλάξουν το φύλο τους σε έγγραφα ταυτότητας. Και παρόλο που η χώρα αυτή τη στιγμή αναγνωρίζει νομικά σωματεία για ζευγάρια του ίδιου φύλου, το κυβερνών κόμμα Fidesz και ο αρχηγός του, Όρμπαν, αντιτίθενται στη νομιμοποίηση του γάμου του ιδίου φύλου.

Το γραφείο του πρωθυπουργού χαιρέτισε την Τρίτη το νομοσχέδιο που απαγορεύει την υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλους, αναφέροντας ότι προοριζόταν «να ενισχύσει την προστασία των ουγγρικών οικογενειών και την ασφάλεια των παιδιών μας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top