Εμβόλιο Pfizer: Αν λάβει έγκριση θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί την Παρασκευή

Συνεδριάζει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την Πέμπτη

Δείτε ρεπορτάζ για το εμβόλιο της Pfizer/ Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star 19/11/20

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα μπορούσε να εγκρίνει ένα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ακόμη και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Η κίνηση αυτή θα ήταν καθοριστική για την πανδημία στις ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν ίσως τη χειρότερη κρίση στην ιστορία τους, στον τομέα της δημόσιας υγείας.

CEO Pfizer: «Δεν είναι σίγουρο αν το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση του ιού»

Ειδικότερα, η FDA έχει προγραμματίσει συνεδρίαση με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων (γνωστή ως VRBPAC) την Πέμπτη, προκειμένου να επανεξετάσει το εμβόλιο των Pfizer- BioNTech για την έκτακτη έγκριση που ζήτησαν.

Βρετανία: Ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer - Τη Δευτέρα ξεκινά ο εμβολιασμός

Ο Τζέιμς Χίλντρεθ, μέλος της επιτροπής, δήλωσε το Σάββατο σε εκπομπή του NBC ότι μια πιθανή έγκριση θα μπορούσε να δοθεί από την Παρασκευή. «Εάν ο επίτροπος της FDA αποφασίσει να εκδώσει έγκριση, ήδη από την ίδια μέρα που  θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, θα μπορούσαμε να δούμε εμβολιασμούς σε ολόκληρη τη χώρα», είπε.

Εάν η συνεδρίαση της Πέμπτης πάει καλά και η συμβουλευτική επιτροπή ψηφίσει επίσημα υπέρ του εμβολίου, η FDA θα μπορούσε να ανακοινώσει την έγκρισή του «εντός ημερών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Alex Azar, την Κυριακή στο ABC.

Η άδεια έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι η FDA θα επιτρέψει σε ορισμένους ενήλικες να εμβολιαστούν, ενόσω ο οργανισμός θα συνεχίζει να αξιολογεί τα δεδομένα. Δεν είναι το ίδιο με μια πλήρη έγκριση, η οποία συνήθως διαρκεί μήνες. Για παράδειγμα, η FDA χορήγησε έκτακτη άδεια κυκλοφορίας για τη ρεμδεσιβίρη  της Gilead Sciences τον Μάιο, πριν δώσει πλήρη έγκριση στα τέλη Οκτωβρίου.

Το εμβόλιο δεν μπορούσε να έρθει καταλληλότερη στιγμή, καθώς τα νοσοκομεία των ΗΠΑ έχουν ήδη τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών Covid -19 από ποτέ.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top