Πέντε ιστορικά πρόσωπα που μεγαλούργησαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Όταν η πανδημία γίνεται πηγή δημιουργίας

Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Οι πανδημίες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Κορωνοϊός: Ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ουχάν

Μπορεί στο παρελθόν η ιατρική να μην ήταν τόσο εξελιγμένη όσο σήμερα, όμως υπάρχει κάτι κοινό που συνδέει το σήμερα με το χθες: η καραντίνα. Αν βρίσκεις την καθημερινότητά σου βαρετή, σου παρουσιάζουμε πέντε ιστορικά πρόσωπα που απέδειξαν ότι το lockdown είναι μία καλή ευκαιρία να αξιοποιήσεις τη δημιουργικότητά σου!

1. Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Το 1606 ήταν μία σκοτεινή χρονιά για το θεατρικό κόσμο του Λονδίνου, με τα θέατρα της πόλης να αναγκάζονται να κλείσουν λόγω της εξάπλωσης της βουβωνικής πανώλης. Πολλοί ηθοποιοί βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι, μεταξύ αυτών και ο γνωστός σε όλους μας William Shakespeare. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ο μεγάλος βάρδος είχε άπλετο χρόνο για να συγγράψει και μέσα σε ένα χρόνο ολοκλήρωσε τρία «διαμάντια» της παγκόσμιας δραματουργίας: «Βασιλιάς Ληρ», «Μακμπέθ» και «Καίσαρ και Κλεοπάτρα». 

2. Ισαάκ Νεύτων

Ο Ισαάκ Νεύτων το 1665 ήταν μόλις 20 χρόνων όταν η πανούκλα έκανε την επανεμφάνισή της στη Βρετανία. Με την καραντίνα να βρίσκεται σε ισχύ, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έκλεισαν και ο νεαρός φοιτητής του πανεπιστημίου του Cambridge αναγκάστηκε να γυρίσει στο πατρικό του. Εκείνο το διάστημα έμεινε γνωστό στην ιστορία ως η «χρονιά των θαυμάτων» για τον Νεύτωνα, καθώς συνέχισε να εργάζεται με ζήλο πάνω στα μαθηματικά προβλήματα που είχε καταπιαστεί στο πανεπιστήμιο και ξεκίνησε τα πρώτα πειράματα που αργότερα θα συνέθεταν τη θεωρία της Οπτικής. Λέγεται, μάλιστα, ότι στην αυλή του σπιτιού του βρισκόταν η περίφημη μηλιά, η οποία ενέπνευσε τον Νεύτωνα να αναπτύξει τη θεωρία της βαρύτητας.

3. Τζιοβάνι Μποκκάτσιο

Η πανούκλα που έπληξε την Φλωρεντία του 1348 επηρέασε σε προσωπικό και συγγραφικό επίπεδο τον Τζιοβάνι Μποκκάτσιο. Ανάμεσα στα θύματα της φονικής επιδημίας συγκαταλέγονταν ο πατέρας και η μητριά του, ωστόσο ο ίδιος κατάφερε να την αποφύγει με το να κρυφτεί στην εξοχή της Τοσκάνης. Εκείνο το διάστημα αφιερώθηκε στη συγγραφή του γνωστότερου έργου του, «το Δεκαήμερον», στο οποίο αποτυπώνεται το πορτραίτο της πανδημίας μέσα από τις ιστορίες που διηγούνται 10 άτομα σε απομόνωση.

4. Αλεξάντρ Πούσκιν

Το φθινόπωρο του 1830 μία ξαφνική επιδημία χολέρας ξέσπασε στη Ρωσία και ο Αλεξάντρ Πούσκιν βρέθηκε εγκλωβισμένος για τρεις μήνες στο Boldino. Φαίνεται πως η συγγραφή αποτέλεσε το αντίδοτό του ενάντια στην ανία, αφού κατά τη διάρκεια της καραντίνας έγραψε πολλά ποιήματα και διηγήματα, αλλά το σημαντικότερο επίτευγμά του ήταν η ολοκλήρωση του μυθιστορήματος «Ευγένιος Όνεγκιν».

5. Έντβαρτ Μουνκ

Ο ζωγράφος της «Κραυγής» δε γλίτωσε από την ισπανική γρίπη του 1918. Παρά το γεγονός ότι ο θάνατος βρισκόταν περισσότερο κοντά από ποτέ, ο Νορβηγός καλλιτέχνης δεν έμεινε άπραγος και συνέχισε να ζωγραφίζει κατά τη διάρκεια της αυτοαπομόνωσής του. Φυσικά η πανδημία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο, καθώς μέσα σε αυτό το κλίμα γεννήθηκε το «Αυτοπορτραίτο με την Ισπανική γρίπη».

Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Κρυσταλλόγιαννη

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top