Αμερικανικές εκλογές 2020: Κοντά στη νίκη ο Μπάιντεν

«Παίζεται» ακόμα το παιχνίδι σε έξι Πολιτείες

Ακόμα δεν έχει βγει λευκός καπνός για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, με την καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται και τον Τζο Μπάιντεν να ηγείται της κούρσας, χωρίς όμως να μπορεί ακόμα να πανηγυρίσει. 

Μέχρι στιγμής ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει συγκεντρώσει 253 σίγουρους εκλέκτορες, 264 σύμφωνα με εκείνους που θεωρούν ότι η Αριζόνα είναι δική του, αν και η ψαλίδα μεταξύ των δύο υποψηφίων μικραίνει όσο περνά η ώρα. Από την άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει 213 εκλέκτορες.

Εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ: Έξι εκλέκτορες μέχρι την εκλογή Μπάιντεν

Η μάχη στα τελευταία μέτρα δίνεται για να συγκεντρώσει ένας από τους δύο τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου. 

Όπως αναφέρει το CNN, έξι είναι οι πολιτείες που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Αλάσκα, η Βόρεια Καρολίνα, η Νεβάδα, η Πενσιλβάνια, η Αριζόνα και η Τζόρτζια. Μάλιστα οι τέσσερις τελευταίες θεωρούνται οι πιο κρίσιμες για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος. 

Αμερικανικές εκλογές 2020: Κέρδισε Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε σημαντικές νίκες στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν και απέχει μόλις έξι εκλέκτορες από τον Λευκό Οίκο. 

Οι Ρεπουμπλικανοί παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα, καθώς η διαφορά μειώνεται στη Τζόρτζια στις 18.500 ψήφους, με τον Τραμπ ωστόσο να διατηρεί το προβάδισμα.

Επίσης, όσο προχωρά η ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων, μειώνεται δραματικά το προβάδισμα του Τραμπ και στην Πενσιλβάνια, με αξιωματούχους της πολιτείας να δηλώνουν πως θα χρειαστούν κάποιες μέρες για να καταμετρηθεί το σύνολο των επιστολικών ψήφων. 

Πάντως ακόμα κι αν δεν κερδίσει την Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν έχει πιθανότητες να γίνει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου αν διατηρήσει το προβάδισμα στη Νεβάδα και την Αριζόνα, που θα του δώσει τους 270 εκλέκτορες. 

Αν η Αριζόνα με τους 11 εκλέκτορες καταλήξει οριστικά στον Μπάιντεν, χρειάζεται μόνο τη Νεβάδα (που έχει 6 εκλέκτορες) για να κερδίσει την προεδρία.

Αν χάσει την Αριζόνα, βγαίνει πρόεδρος, με την προϋπόθεση ότι θα πάρει την Πενσιλβάνια. 

Αμερικανικές εκλογές: Διχασμένοι οι πολίτες - Διαδηλώσεις και συλλήψεις

Συγκεκριμένα στην Αριζόνα, το προβάδισμα του Μπάιντεν έχει περιοριστεί στις 60.000 ψήφους, την ώρα που χθες διατηρούσε προβάδισμα 90.000 ψήφων έναντι του Τραμπ.

Στην Πενσιλβάνια έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων, ενώ εκκρεμεί να καταχωριστεί μεγάλος αριθμός επιστολικής ψήφου από τη Φιλαδέλφεια και τα προάστιά της, καθώς και την κομητεία Αλεχενί, περιοχές πυκνοκατοικημένες και παραδοσιακά Δημοκρατικές.

Υπολογίζεται ότι έχει καταμετρηθεί το 59% της επιστολικής ψήφου, ενώ εκκρεμεί η καταχώριση 1,1 εκατ. ψηφοδελτίων, συμπεριλαμβανομένων 167.000 από τη Φιλαδέλφεια και 156.000 από το Αλεχενί.

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μήνυμα Μπάιντεν - Πιστεύoυμε ότι θα είμαστε οι νικητές

Στην Πενσιλβάνια εκκρεμούν επίσης να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι που φέρουν σφραγίδα με ημερομηνία έως τις 3 Νοεμβρίου και θα παραληφθούν από τα εκλογικά κέντρα εντός τριών ημερών. Ωστόσο, η πλευρά Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα κινηθεί νομικά για να σταματήσει η καταμέτρηση των συγκεκριμένων ψηφοδελτίων.

Στην Τζόρτζια μόλιες 18.000 ψήφοι χωρίζουν τον Τραμπ από τον Μπάιντεν, με την καταμέτρηση και εκεί να εξελίσσεται σε θρίλερ και όλοι να αναμένουν σε ποιο στρατόπεδο θα καταλήξουν οι 16 εκλέκτορες της πολιτείας. 

Στη Βόρεια Καρολίνα, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων ο Τραμπ έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Μπάιντεν, με 50,1% έναντι 48,7%.

Πάντως η Βόρεια Καρολίνα έχει δικαίωμα να καταχωρεί ψηφοδέλτια που έχουν ταχυδρομηθεί έως 3 Νοεμβρίου και θα φθάσουν στα εκλογικά κέντρα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Οπότε αν το αποτέλεσμα είναι πολύ κοντά, μπορεί να υπάρχουν ανατροπές. 

Στη Νεβάδα τέλος, με καταμετρημένο το 86% των ψηφοδελτίων ο Μπάιντεν είναι μπροστά με 49,2% έναντι 48,6% του Τραμπ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top