Debate-Τραμπ: «Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για την πανδημία, αλλά...»

Όλα όσα έγιναν στην τελευταία τηλεμαχία με τον Μπάιντεν

Σε ήπιους τόνους κινήθηκαν οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, στο δεύτερο και τελευταίο τους debate, «ξορκίζοντας» έτσι τις κακές εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί στο πρώτο. 

Σήμερα το τελευταίο debate Τραμπ- Μπάιντεν με… κλειστά μικρόφωνα

Το τηλεοπτικό debate τους -η τελευταία ευκαιρία για Τραμπ και  Μπάιντεν να πείσουν τους αναποφάσιστους- διήρκησε μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Η αναμέτρηση του Ρεπουμπλικανού Προέδρου και του Δημοκρατικού αντιπάλου του έγινε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, σε πιο πολιτισμένο τόνο, η σίγαση των μικροφώνων δε χρειάστηκε και έγιναν πολύ λιγότερες διακοπές. Ο Τραμπ κατέβαλε προσπάθεια να παραμείνει ευγενικός αλλά όσο περνούσε η ώρα, δεν άντεξε και απέσπασε τον λόγο από την παρουσιάστρια ή χλεύασε τον Μπάιντεν καθώς μιλούσε. Πάντως, δεν ακούστηκαν ύβρεις ή βαριές προσβολές.

Xάος και προσβολές στο debate Τραμπ - Μπάιντεν

Ο Τραμπ υποβλήθηκε σε τεστ μερικές ώρες πριν από την τηλεοπτική εκπομπή και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους που ταξίδευαν στο Νάσβιλ με το προεδρικό αεροσκάφος ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Μαρκ Μέντοους. Πάντως, στο debate εμφανίστηκε χωρίς μάσκα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Τραμπ εξήρε τη συντονίστρια, Κρίστεν Γουέλκερ, παρότι την είχε χαρακτηρίσει προκατειλημμένη εναντίον του πριν από την τηλεμαχία, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αισθητά καλύτερη, την πρώτη ώρα της εκπομπής, από ότι στην πρώτη τηλεμαχία. «Σέβομαι πολύ τον τρόπο που το χειρίζεσαι αυτό», είπε ο Τραμπ στην παρουσιάστρια. 

Επικρίσεις για την πανδημία 

«Κάποιος που είναι υπεύθυνος για τόσους νεκρούς δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο πως συνεχίζει «πάντα να μην έχει σχέδιο» για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. «Θα βάλω τέλος σε αυτό», πρόσθεσε και προειδοποίησε πως η χώρα οδεύει σε «μαύρο χειμώνα».

Ο Τραμπ απάντησε πως «αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη, αλλά «δεν είναι δικό μου φταίξιμο που ήρθε εδώ, η Κίνα φταίει» και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του δίνει «σθεναρή μάχη» με την πανδημία. Απέρριψε την πρόβλεψη αυτή, λέγοντας «δε νομίζω διόλου πως θα έχουμε μαύρο χειμώνα, δεν μπορούμε να κλείσουμε τη χώρα μας». Κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι μιλάει έτσι γιατί έχει την πολυτέλεια να αποφεύγει να βγαίνει έξω εν μέσω της πανδημίας, ενώ αντίθετα οι Αμερικανοί πρέπει να δουλέψουν. Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως, επέρριψε την ευθύνη για την πανδημία του κορωνοϊού αποκλειστικά στην Κίνα. Επανέλαβε ότι ο ίδιος έχει «ανοσία», αναφερόμενος στο ότι αποθεραπεύτηκε αφού μολύνθηκε πρόσφατα. «Έχουμε ένα εμβόλιο που έρχεται, είναι έτοιμο, θα ανακοινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες», είπε.

«Ο Τραμπ ρίχνει λάδι σε κάθε ρατσιστική φωτιά»        

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «ρίχνει λάδι σε κάθε ρατσιστική φωτιά» και πως είναι «από τους πιο ρατσιστές προέδρους στη σύγχρονη ιστορία» των ΗΠΑ.

«Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής από όλους τους παριστάμενους σε αυτή την αίθουσα», υποστήριξε από την πλευρά του ο Τραμπ και αντεπιτέθηκε, λέγοντας πως ο Μπάιντεν έχει ψηφίσει στη μακρά πολιτική του καριέρα νόμους που οδήγησαν στο να αυξηθούν εκθετικά οι φυλακίσεις μαύρων Αμερικανών. Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι έκανε «λάθος» τασσόμενος υπέρ αυτών των νόμων στο παρελθόν και δεσμεύθηκε ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μη φυλακίζονται άνθρωποι για μη βίαια ποινικά αδικήματα.

«Εγκληματική η πολιτική Τραμπ έναντι των ανήλικων παράτυπων μεταναστών» 

Στο μέτωπο των ανήλικων παράτυπων μεταναστών, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι άσκησε και συνεχίζει να ασκεί «εγκληματική» πολιτική και εξήγγειλε ότι εάν εκλεγεί, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ να έχουν σαφή οδικό χάρτη μπροστά τους για την απόκτηση άδειας παραμονής ή της αμερικανικής υπηκοότητας μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες της προεδρίας του. 

Ο Τραμπ ανταπέδωσε τα πυρά του Μπάιντεν, λέγοντας ότι εκείνος «έφτιαχνε κλουβιά» για να εγκλείονται οι παράτυποι μετανάστες τα οκτώ χρόνια που ήταν ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Τραμπ για Μπάιντεν: Είναι διεφθαρμένος… να εξηγηθεί

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτηρίζει τον Τζο Μπάιντεν «διεφθαρμένο», καταγγέλλει συχνά τελευταία πως ο Χάντερ Μπάιντεν έβγαλε χρήματα εκμεταλλευόμενος το οικογενειακό επώνυμο. Απαίτησε ο πρώην αντιπρόεδρος «να εξηγηθεί».

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έλαβα ούτε ένα σεντ από το εξωτερικό», αντέτεινε ο Μπάιντεν, λέγοντας πως οι κατηγορίες του ενοίκου του Λευκού Οίκου «δεν έχουν καμία βάση» και ο γιος του δεν έβγαλε λεφτά στην Κίνα, όπως είπε ο Τραμπ.

Ο μεγιστάνας πήγε στην αναμέτρηση με μειονεκτική θέση στις εθνικές δημοσκοπήσεις. Ο Μπάιντεν διατηρεί μικρό προβάδισμα σε κρίσιμες πολιτείες (Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Φλόριντα) που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top