ΕΕ - Λευκορωσία: Συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά του Λουκασένκο

Συνεχίζεται η βίαια καταστολή διαδηλωτών από την αστυνομία στο Μινσκ

Δείτε στο βίντεο την άγρια καταστολή διαδηλωτών από την αστυνομία στο Μινσκ της Λευκορωσίας, την Κυριακή 11-10.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα στην επιβολή κυρώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο για την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που εφαρμόζει το καθεστώς του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας είχε ζητήσει την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά την προσέλευσή του στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.

ΕΕ: Οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία

«Τίποτε δεν έχει βελτιωθεί στην Λευκορωσία. Η βία του καθεστώτος του Λουκασένκο και οι συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών συνεχίζονται. Πρότεινα νέο πακέτο κυρώσεων και ο Λουκασένκο να περιληφθεί στα πρόσωπα κατά των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις», ανέφερε.

Κυρώσεις σε 40 αξιωματούχους του καθεστώτος Λουκασένκο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά 40 αξιωματούχων του καθεστώτος Λουκασένκο, ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών και ο υφυπουργός του, οι οποίοι εμπλέκονται τόσο στην καταστολή, όσο και στην εκλογική νοθεία κατά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν περιελήφθη αρχικά, ώστε να πεισθεί να αποδεχθεί μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση με στόχο την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από το Μινσκ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πολωνία και την Λιθουανία που αναγκάσθηκαν να μειώσουν την διπλωματική του εκπροσώπηση.

Η ΕΕ θέλει να «συντονίσει τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά παράλληλα επιδιώκει να διατηρήσει σχέσεις με την κοινωνία των πολιτών, θύμα της καταστολής», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Άγρια καταστολή διαδηλωτών στο Μινσκ

Εικόνες βίας και άγριας καταστολής σε πορεία διαμαρτυρίας στη Λευκορωσία κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η αστυνομία, μόλις μια ημέρα πριν τη σύνοδο των υπουργών ΥΠΕΞ της ΕΕ, έριξε βομβίδες κρότου-λάμψης και νερό υπό πίεση για να διαλύσει την αντικυβερνητική διαδήλωση στο Μινσκ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο τρόπος καταστολής της συγκεκριμένης διαδήλωσης φαίνεται ότι είναι από τους πιο βίαιους που έχουν σημειωθεί στο Μινσκ από τα μέσα Αυγούστου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top