ΕΕ: Οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία

Εκτός λίστας κυρώσεων προς το παρόν ο πρόεδρος Λουκασένκο

Λευκορωσία

Εκτός του καταλόγου των 40 προσώπων στα οποία αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ, βρίσκεται μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Τα πρόσωπα που αφορούν οι κυρώσεις κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες είτε ότι ενέχονται στην καταστολή σε βάρος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, ή ότι ενέχονται στην αλλοίωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία, που διεξήχθησαν την 9η Αυγούστου.

To προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

«Ο πρόεδρος Λουκασένκο δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο», αλλά αυτό ενδέχεται να αλλάξει, προειδοποίησε ο Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διευκρίνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις τίθενται σε ισχύ άμεσα κατά αξιωματούχων για τις εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία, όπου υπάρχουν ενδείξεις για αλλοίωση του αποτελέσματος.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την απαράδεκτη βία από τις αρχές της Λευκορωσίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και τον εκφοβισμό, τις αυθαίρετες συλλήψεις και τις κρατήσεις μετά τις προεδρικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων δεν αναγνωρίζει» αναφέρεται στο κείμενο της ΕΕ.

Ηχηρό μήνυμα της Ε.Ε. για ελεύθερες εκλογές στη Λευκορωσία

Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τις Αρχές της χώρας να δώσουν τέλος στη βία και την καταστολή, να απελευθερώσουν τους κρατούμενους και να δείξουν σεβασμό στην ελευθερία των ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης για τη δημοκρατική Λευκορωσία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top