Ταζ Μαχάλ: Άνοιξε για τους επισκέπτες παρά την άνοδο των κρουσμάτων

Ήταν κλειστό από τις 17 Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού

Το Ταζ Μαχάλ στις 17 Μαρτίου, όταν έκλεισε τις πόρτες του για τους επισκέπτες - βίντεο Ruptly

Άνοιξε σήμερα τις πύλες του το Ταζ Μαχάλ, το εμβληματικό μνημείο της Ινδίας, έπειτα από έξι μήνες (από τις 17 Μαρτίου) που παρέμεινε κλειστό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο μεταξύ, η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα παρά την άνοδο των κρουσμάτων της covid-19. 

Σαρώνει ο Covid-19: Παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Ινδία 

«Όλα τα πρωτόκολλα που αφορούν την covid-19, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, θα εφαρμόζονται», διαβεβαίωσαν οι αρχές ανακοινώνοντας πριν από 15 ημέρες την επαναλειτουργία του μνημείου. 

Κάθε ημέρα θα επιτρέπονται μόνο 5.000 επισκέπτες, δηλαδή το ένα τέταρτο της συνήθους κίνησης. Τα εισιτήρια θα κλείνονται μέσω διαδικτύου και οι επισκέπτες θα εισέρχονται στο Ταζ Μαχάλ συγκεκριμένες ώρες. Παράλληλα δεν επιτρέπεται να αγγίζουν τα μάρμαρα, ενώ ο διάσημος πάγκος όπου οι επισκέπτες κάθονται για να βγουν φωτογραφία έχει καλυφθεί με πλαστικό ώστε να μπορεί να απολυμαίνεται τακτικά.

Η Ινδία, με 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους, έχει καταγράψει περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού μέχρι στιγμής και είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα μετά τις ΗΠΑ, με σχεδόν 100.000 νέες μολύνσεις να εντοπίζονται καθημερινά. 

Όμως μετά το εθνικό lockdown που είχε κηρυχθεί στα τέλη Μαρτίου, το οποίο έχει αρχίσει να αίρεται σταδιακά από τις αρχές Ιουνίου και στέρησε από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους το εισόδημά τους, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δε φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και να επιβάλει περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας. 

Αντίθετα, η κυβέρνηση χαλαρώνει σταδιακά τα μέτρα προκειμένου να επανεκκινήσει την οικονομία, αίροντας τους περιορισμούς στις πτήσεις εσωτερικού, στην κυκλοφορία των τρένων, ανοίγοντας τα καταστήματα και τα εστιατόρια. 

Τα σχολεία άνοιξαν και πάλι σήμερα για τους μαθητές ηλικίας 14 με 17 ετών, σε εθελοντική βάση. Όμως οι αρχές σε πολλά κρατίδια, όπως στο Μαχαράστρα και το Γκουτζαράτ, εκτίμησαν ότι είναι νωρίς. Σε άλλες περιοχές τα σχολεία αρνούνται να ανοίξουν ή οι γονείς αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους. 

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία, παρά τα περισσότερα από ένα εκατομμύριο διαγνωστικά τεστ που γίνονται καθημερινά στη χώρα, ξεπερνά τον επίσημο. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον αριθμό των θανάτων (περισσότεροι από 86.000 μέχρι στιγμής), πολλοί από τους οποίους δεν καταγράφονται σωστά ακόμη και σε κανονικές περιόδους. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top