Νορβηγία: Ο κατά συρροή δολοφόνος Μπέρινγκ Μπρέιβικ ζητά να αποφυλακιστεί

Εκτίει τη μέγιστη ποινή κάθειρξης 21 έτη η οποία μπορεί να παραταθεί

O κατά συρροή δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ

Να αποφυλακιστεί υπό όρους ζητά ο κατά συρροή δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δήλωσε ο δικηγόρος του στην εφημερίδα VG στη Νορβηγία. 

Ο μακελάρης της Νορβηγίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ζητά καλύτερες συνθήκες κράτησης

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής τον Ιούλιο του 2011 είχε σκοτώσει οκτώ ανθρώπους πυροδοτώντας μια βόμβα στο Όσλο και στη συνέχεια είχε πυροβολήσει και σκοτώσει άλλους 69 σε κοντινό νησί, πολλοί εκ των οποίων ήταν έφηβοι που συμμετείχαν σε μια θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φρικαλεότητα που έχει γίνει εν καιρώ ειρήνης στη Νορβηγία. Ο Μπρέιβικ εκτίει τη μέγιστη ποινή κάθειρξης στη Νορβηγία -21 έτη- η οποία μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.

1.000 ατσάλινα τριαντάφυλλα στη μνήμη των 77 νεκρών του Μπρέιβικ

Αν και ο Μπρέιβικ μπορεί να ζητήσει να εξεταστεί αίτημα αποφυλάκισής του υπό όρους αφού έχει εκτίσει τα 10 πρώτα χρόνια της ποινής του –μια προϋπόθεση που θα πληροί τον Ιούλιο του 2021—εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν συντρέχουν λόγοι για να αφεθεί ελεύθερος.

Νέα νομική διαδικασία για τις συνθήκες κράτησής του στη Νορβηγία

«Κατ’ απαίτησή του έχω αποστείλει αίτημα αποφυλάκισης», δήλωσε ο δικηγόρος του Μπρέιβικ, ο Έινσταϊν Στόρβικ, στο VG. «Είναι ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι φυλακισμένοι (που μπορεί να τελούν υπό κράτηση επ’ αόριστον) και θέλει να το χρησιμοποιήσει», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Στόρβικ, ο Μπρέιβικ θα εκκινήσει εκ νέου νομική διαδικασία αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής του. 

Ο "μακελάρης του Όσλο" έχασε δίκη- Καμία παραβίαση των δικαιωμάτων του

Οι αντιδράσεις στην είδηση ήταν άμεσες και έντονες. «Ποτέ δεν θα αφεθεί ελεύθερος; Ποτέ!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ρέιμοντ Γιόχανσεν, δήμαρχος του Όσλο, που την περίοδο των επιθέσεων ήταν γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος.

Η Νορβηγία έχει από τα πλέον φιλελεύθερα καθεστώτα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το έγκλημα και την τιμωρία, με πολλούς κρατούμενους να αφήνονται ελεύθεροι αφού εκτίσουν τα δύο τρίτα της ποινής τους. Ωστόσο, οι εγκληματίες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση επ’ αόριστον εάν κριθεί ότι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την κοινωνία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top