1.000 ατσάλινα τριαντάφυλλα στη μνήμη των 77 νεκρών του Μπρέιβικ

Η χειρότερη σφαγή στη Νορβηγία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Τριαντάφυλλα μετά τη σφαγή του 2011 στο Όσλο

«Jenrosene», δηλαδή «Ατσάλινα Τριαντάφυλλα», ονομάζεται το μνημείο που κοσμεί από χθες τον εξωτερικό χώρο καθεδρικού ναού της Νορβηγίας.

Το έργο τέχνης αποτελείται από 1.000 ρόδα φτιαγμένα από μέταλλο, που συγκεντρώθηκαν απ’ όλη την υφήλιο. Αρκετά από αυτά τα έχουν φτιάξει κάποιοι από τους επιζήσαντες αλλά και συγγενείς των θυμάτων των διπλών επιθέσεων του 2011 στο Όσλο και στο νησάκι Ουτέγια.

Τα ατσάλινα τριαντάφυλλα τοποθετήθηκαν σε μία κυκλική μαρμάρινη βάση, που περιβάλλεται από ένα λευκό, θερμαινόμενο παγκάκι όπου μπορεί κανείς να καθίσει άνετα ακόμα και τις πολύ παγερές ημέρες.

Οι δύο δημιουργοί άρχισαν να δουλεύουν πάνω στο έργο επηρεασμένοι από τη θάλασσα από τριαντάφυλλα που πλημμύρισε το 2011 το εξωτερικό του καθεδρικού του Όσλο και άλλα σημεία. Στο έργο συνέβαλαν με χρηματοδότηση ιδιώτες, επιχειρήσεις, δήμοι και οργανισμοί.

Η χειρότερη σφαγή στη Νορβηγία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα 1.000 ρόδα από μέταλλο συμβολίζουν την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Νορβηγοί μετά τις επιθέσεις του ακροδεξιού Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, στις 22 Ιουλίου του 2011. Χιλιάδες πολίτες είχαν πάρει μέρος στις λεγόμενες πορείες των ρόδων στο Όσλο και αλλού σε αντίδραση στις επιθέσεις που διέπραξε ο μακελάρης.

O Mπρέιβικ. Φωτογραφία: Associated Press

Ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε να εκτίσει 21 χρόνια κάθειρξη τον Αύγουστο του 2012 για τις επιθέσεις που άρχισαν με την πυροδότηση βομβών στο Όσλο και συνεχίστηκαν με την έφοδο με πυροβόλα όπλα στην κατασκήνωση της νεολαίας του κόμματος των Εργατικών στο νησάκι Ούτεγια, κοντά στην πρωτεύουσα.

Άνθρωποι διαδηλώνουν κρατώντας τριαντάφυλλα τον Ιούλιο του 2011, έξω από το δημαρχείο του Όσλο.Φωτογραφία: Associated Press

Στην τελετή που έγινε χθες παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Όσλο, Ρέιμοντ Γιόχανσεν (Εργατικοί), η επικεφαλής της οργάνωσης υποστήριξης στα θύματα της επίθεσης της 22ας Ιουλίου, Λίσμπετ Ρέινελαντ, ο πρίγκιπας διάδοχος Χόκον, η πριγκίπισσα διάδοχος Μέτε-Μάριτ, καθώς και οι καλλιτέχνες Τόμπε Μαλμ και Τόνε Μαρκ Κάρλσραουντ.

Τριαντάφυλλα επιπλέουν στο νερό, δίπλα από το νησάκι Ουτέγια, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο δεκάδες άνθρωποι από τη νεολαία των Εργατικών.Φωτογραφία: Associated Press
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top