Κορωνοϊός: Έτσι έγινε η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία της Ευρώπης

Μάσκες, αντισηπτικά και... αποστάσεις

Δείτε στο βίντεο πώς ξεκίνησαν τη σχολική χρονιά η μαθητές στην Ιταλία. Video Reuters

Δεκάδες εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν σήμερα 1η Σεπτεμβρίου στο σχολείο τους στη Γαλλία, την Πολωνία, τη Ρωσία και αλλού έχοντας στις τσάντες τους όχι μόνο τα βιβλία τους και τα τετράδιά τους, αλλά και τις μάσκες και τα αντισηπτικά τους ως «όπλα» απέναντι στον κορωνοϊό.

Κεραμέως: Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν όλα τα σχολεία

Στα σχολεία όλης της Ευρώπης η νέα κανονικότητα θα περιλαμβάνει πλέον κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, την παρουσία αντισηπτικών παντού και τον προαυλισμό των μαθητών εκ περιτροπής.

Το άνοιγμα, ωστόσο, των σχολείων συμπίπτει με μια περίοδο που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την πιθανότητα ενός νέου ξεσπάσματος με δεδομένο μάλιστα ότι το φθινόπωρο υπάρχει έξαρση της γρίπης. Οι χώρες της Ευρώπης έχουν λάβει διαφορετικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων.  

Πολλοί δάσκαλοι και γονείς ανησυχούν για το άνοιγμα των σχολείων φοβούμενοι ότι αυτό θα επιταχύνει την εξάπλωση του ιού, αλλά οι κυβερνήσεις επιμένουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν, ενώ γεμάτοι αγωνία οι γονείς θέλουν πρωτίστως να αποφύγουν ένα ακόμη lockdown.

Ισπανία

Οι 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας είναι υπεύθυνες η καθεμία για το σχέδιο επιστροφής των μαθητών στις τάξεις παρότι είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν τους εθνικούς κανόνες, όπως την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για παιδιά άνω των έξι ετών.

Επιστροφή των μαθητών στα θρανία στην Ισπανία. AP Images

Η ισπανική κυβέρνηση επιμένει ότι όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών θα πρέπει επιπλέον να πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον πέντε φορές ημερησίως.

Τα παιδιά θα πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους και οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν προσλάβει επιπλέον προσωπικό για να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.

Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική, ενώ κάθε πρωί θα γίνεται θερμομέτρηση των μαθητών στο σπίτι ή στο σχολείο.

Ωστόσο, πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές στην Ισπανία εκτιμούν ότι τα μέτρα δεν επαρκούν ή ότι υιοθετήθηκαν την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από την έναρξη των μαθημάτων και συνεπώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν σωστά.

Γαλλία

Και τα παιδιά στη Γαλλία επέστρεψαν σήμερα στις τάξεις τους έπειτα από τις δίμηνες καλοκαιρινές διακοπές που ακολούθησαν μια περίοδο δύο εβδομάδων υποχρεωτικών μαθημάτων και παρά την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

Κορωνοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων στη Γαλλία

Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι μαθητές από 11 ως 18 ετών είναι υποχρεωμένοι να φοράνε τη μάσκα τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Σχολείο Γαλλία

Επιστροφή των μαθητών στη Γαλλία. AP Images

Οι τάξεις θα πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται και η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική.

Στα νηπιαγωγεία οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των μαθητών της ίδιας τάξης δεν είναι υποχρεωτικό να τηρούνται.

Βρετανία

Τα δημοτικά σχολεία στην Αγγλία άνοιξαν και πάλι σήμερα, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου, από 15 ως 18 ετών, επέστρεψαν στις τάξεις τους στις 15 Ιουνίου.

Αγγλία: Έως και 30 έφηβοι θετικοί στον κορωνοϊό μετά από ταξίδι στην Ελλάδα

Στην Αγγλία και στην Ουαλία όπου τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο αυτή την εβδομάδα έπειτα από ένα εξάμηνο αποχής, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αρχικά ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας αλλά αναθεώρησε την απόφασή της την περασμένη Τετάρτη.

Στη Σκοτία τα σχολεία άνοιξαν στις 11 Αυγούστου.

Σχολείο Βρετανία

Σχολείο στη Βρετανία. AP Images

Ιταλία

Τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές της Ιταλίας πρόκειται να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου και ακόμη τα μέτρα προστασίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική κατά την άφιξη και αναχώρηση του μαθητή από το σχολείο, αλλά όχι και μέσα στην τάξη αν τηρείται η απαραίτητη απόσταση.

Σχολείο στην Ιταλία. AP Images

Ολλανδία

Τα Δημοτικά και Γυμνάσια σχολεία στη χώρα ξεκίνησαν να ανοίγουν σταδιακά μέσα στον Αύγουστο και η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική ούτε για τους μαθητές ούτε για τους δασκάλους και καθηγητές. 

Ολλανδία: Καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους

Γερμανία

Από τις αρχές Αυγούστου έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα σχολεία. Στα περισσότερα κρατίδια οι μαθητές και οι καθηγητές πρέπει να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά όχι στα θρανία τους. Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικά σημεία του προαυλίου ανάλογα με την ηλικία και το τμήμα των μαθητών.

Διαδηλώσεις σε Γερμανία και Γαλλία: Όχι στα μέτρα για κορωνοϊό

Νορβηγία

Από τις 27 Απριλίου οι μαθητές επιστρέφουν σταδιακά στις τάξεις. Η τηλεκπαίδευση δεν επιτρέπεται πλέον και ο μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα. Στα διαλείμματα τα παιδιά βγαίνουν σε διαφορετικά σημεία του προαύλιου.

Πολωνία

Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία χωρίς να είναι υποχρεωτική η μάσκα. Οι γονείς που δεν θα στέλνουν το παιδί τους στο σχολείο θα αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό πρόστιμο.

Ρωσία

Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία χωρίς την επιλογή της τηλεκπαίδευσης. Στο σχολείο οι μαθητές θα θερμομετρούνται και η χρήση της μάσκας για τους μαθητές συστήνεται και δεν επιβάλλεται. Οι δάσκαλοι όμως είναι υποχρεωμένοι να τη φοράνε.

Σουηδία

Τα σχολεία στη χώρα παρέμειναν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και στα μέσα Αυγούστου υποδέχτηκαν τους μαθητές μετά τις θερινές τους διακοπές. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές και το κάθε σχολείο είναι υπεύθυνο για την επιβολή των κανόνων κατά την κρίση του.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top