ΗΠΑ: Έξω φρενών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Ερντογάν

«Η ενέργειά του απομονώνει την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα»

Την οργή τους προς τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασαν οι ΗΠΑ με μια ανακοίνωση εναντίον του. 

Απειλεί ο Ερντογάν: «Η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβεί»

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα μετά τις συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ. 

Αυτό που προκάλεσε τον εκνευρισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι η συνάντηση του Ερντογάν με ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς αλλά και με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι οποίοι βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι ενέργειές του προκάλεσαν δυσαρέσκεια και στο Ισραήλ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται έντονα στο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν φιλοξένησε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου. Η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενήθηκαν από τον Πρόεδρο Ερντογάν είναι Ειδικά Χαρακτηρισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες. Το αμερικανικό πρόγραμμα ανταμοιβής για τη δικαιοσύνη αναζητά πληροφορίες για ένα από τα άτομα για τη συμμετοχή του σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές. 

Η συνεχιζόμενη προσέγγιση του προέδρου Ερντογάν σε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από τη Γάζα. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα. Είναι η δεύτερη φορά που ο πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε την ηγεσία της Χαμάς στην Τουρκία φέτος με την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top