Σε ύφεση η βρετανική οικονομία - Συρρικνώθηκε κατά 20,4% το 2ο τρίμηνο

Ποιοι τομείς επηρεάστηκαν περισσότερο

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου υπέστη τη μεγαλύτερη οικονομική πτώση μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που λήφθησαν για τον κορωνοϊό, ώθησαν τη χώρα σε επίσημη ύφεση.

Βρετανία: Νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 20,4% σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Οι οικιακές δαπάνες μειώθηκαν καθώς τα καταστήματα διατάχθηκαν να κλείσουν, ενώ η παραγωγή εργοστασίων και κατασκευών μειώθηκε επίσης.

Αυτό ώθησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη τεχνική ύφεση - που ορίστηκε ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής παρακμής - από το 2009.

Ο Καγκελάριος, Rishi Sunak, είπε στο BBC ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει κάτι που είναι άνευ προηγουμένου» και ότι ήταν «μια πολύ δύσκολη και αβέβαιη περίοδος».

Υπάρχει ένδειξη ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί;

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) δήλωσε ότι η οικονομία ανέκαμψε τον Ιούνιο καθώς τα μέτρα που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση άρχισαν να χαλαρώνουν.

Βρετανία: Τέλος η καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Σε μηνιαία βάση, η οικονομία αυξήθηκε κατά 8,7% τον Ιούνιο, μετά από αύξηση 1,8% τον Μάιο.

Ποιοι τομείς επηρεάστηκαν περισσότερο

Το ONS είπε ότι η κατάρρευση της παραγωγής οφείλεται στο κλείσιμο καταστημάτων, ξενοδοχείων, εστιατορίων, σχολείων και καταστημάτων επισκευής αυτοκινήτων.

Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος τροφοδοτεί τα τέσσερα πέμπτα της οικονομίας, υπέστη τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση.

Το κλείσιμο των εργοστασίων οδήγησε επίσης στην πιο αργή παραγωγή αυτοκινήτων από το 1954. 

Πώς αντιμετωπίζει την κρίση η κυβέρνηση

Τα επίσημα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 220.000 μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο BBC την Τετάρτη, ο κ. Sunak δε δίστασε να τερματίσει το παρατεταμένο καθεστώς επιδοτήσεων εργασίας της κυβέρνησης, το οποίο πρόκειται να τελειώσει μετά τον Οκτώβριο.

Βρετανία: Εκατομμύρια τεστ που θα ανιχνεύουν τον κορωνοϊό σε 90 λεπτά

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι δεν είναι κάτι που είναι βιώσιμο επ 'αόριστον», είπε στο BBC.

Ο καγκελάριος είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προσποιείται ότι «όλοι μπορούν και θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στη δουλειά που είχαν» και είπε ότι θα υπάρξει υποστήριξη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέους τομείς.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top