Τέως βασίλισσα Σοφία: Δε θα ακολουθήσει τον Χουάν Κάρλος στην εξορία

Πως διαγράφεται το μέλλον της - Τι προτίθεται να κάνει

Στάθηκε δίπλα στο πλευρό του Χουάν Κάρλος σαν σωστή σύζυγος και μητέρα και δημιούργησαν μαζί μια από τις πιο αξιοζήλευτες βασιλικές οικογένειες στην Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή.
Αλλά τώρα, με τη φυγή του άνδρα της στο εξωτερικό εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς, η τέως βασίλισσα Σοφία αποφάσισε να μην τον ακολουθήσει στην αυτοεξορία, και πλέον καλείται να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της.

Χουάν Κάρλος: Ανακοίνωσε ότι αυτοεξορίζεται - Έστειλε επιστολή βόμβα

Παρατηρητές σημειώνουν σε ισπανικά ΜΜΕ ότι το άμεσο μέλλον της 81χρονης Σοφίας είναι αβέβαιο. Η ίδια παραθερίζει αυτό το διάστημα στο Μέριβεντ Πάλας στη Μαγιόρκα, όπου έφτασε προ ημερών με τη μεγαλύτερη κόρη της, Ινφάντα Ελενα, και την αδελφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη. Και παραμένει άγνωστο πόσο θα μείνει εκεί, ή αν θα επιστρέψει στο παλάτι της Ζαρζουέλα στη Μαδρίτη, όπου μπορεί να βοηθήσει τον γιο της, βασιλιά Φελίπε Δ΄,στην άσκηση των καθηκόντων του.

Τα επόμενα βήματα για την τέως βασίλισσα Σοφία

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό ίσως είναι αναγκαίο από τη στιγμή που τα σκάνδαλα διαφθοράς ασκούν πίεση στον Οίκο των Βουρβόνων, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» τις κατηγορίες εις βάρος του Χουάν Κάρλος σε μια ασυνήθιστη πολιτική παρέμβαση στις υποθέσεις της βασιλικής οικογένειας, σημειώνοντας πάντως αργότερα ότι «δεν κρίνονται οι θεσμοί, αλλά οι άνθρωποι».

Η διαφυγή του Χουάν Κάρλος μέσω Πορτογαλίας στη Δομινικανή Δημοκρατία μετά από πρόσκληση του φίλου του και ιδιοκτήτη ξενοδοχειακού συγκροτήματος Pepe Fanjul -αν και σύμφωνα με το El Confidencial ο τέως βασιλιάς παραμένει στην Πορτογαλία, φιλοξενούμενος οικογένειας αριστοκρατών στο Αζεϊτάο, κοντά στη Λισαβόνα- μπορεί να αποσκοπεί στην εκτόνωση της πίεσης στον θρόνο, αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει.

Χουάν Κάρλος: Τα σκάνδαλα τον οδήγησαν στην αυτοεξορία

Ο Φελίπε θα χρειαστεί τη Σοφία κοντά του αυτό το διάστημα περισσότερο από ποτέ, σημειώνουν παρατηρητές. Είναι γνωστά τα σύννεφα που σκίαζαν τον γάμο του Χουάν Κάρλος με την τέως βασίλισσα Σοφία, με τις φήμες για τα εξωσυζυγικά παραστρατήματα να ακολουθούν επί χρόνια τον τέως μονάρχη και να κορυφώνονται με τις καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα που εμπλέκουν τον ίδιο και την πρώην ερωμένη του, αριστοκράτισσα Κορίνα τσου Ζάιν-Βίτγκενσταϊν.

Και είναι αλήθεια ότι ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία πέρασαν λίγο διάστημα μαζί τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένουν ζευγάρι.
Η εξορία δεν θα ήταν κάτι άγνωστο για τη γεννημένη στην Αθήνα το 1938 Σοφία, που πέρασε κάποια από τα παιδικά της χρόνια στο Κάιρο, όταν η βασιλική οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Κρήτη η βασίλισσα Σοφία -Βόλτα με την αδελφή της στο Αρχαιολογικό Μουσείo

Η Σοφία επέστρεψε στην Ελλάδα το 1947, αλλά 15 χρόνια αργότερα έφυγε για τη Μαδρίτη μετά τον γάμο της με τον Χουάν Κάρλος. Η νέα της πατρίδα ήταν ακόμη υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του δικτάτορα Φράνκο και ακόμη κι όταν εκείνος έχρισε διάδοχό του τον Χουάν Κάρλος, το μέλλον τους παρέμενε αβέβαιο.

Μετά τον θάνατο του Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος στέφθηκε βασιλιάς τον Νοέμβριο του 1975, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ισπανία, με τη βασίλισσα Σοφία στο πλευρό του.

Παρά τις προσωπικές τους διαφορές και τις πίκρες που την κερνούσε συνέχεια, ο Χουάν Κάρλος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της, για την αφοσίωση της βασίλισσας Σοφίας στα καθήκοντα που απέρρεαν από τη θέση της και στις φιλοδοξίες του για τη χώρα του και τον ισπανικό λαό.

Η τέως βασίλισσα Σοφία έσυρε τον χορό στην Κρήτη

Αλλά η σχέση τους βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς παραμένει άγνωστο αν -και πότε- θα επιστρέψει ο Χουάν Κάρλος στην Ισπανία. Αμφότεροι είναι 82 ετών, αλλά η κατάσταση της υγείας της τέως βασίλισσας Σοφίας είναι καλύτερη. Τους τελευταίους μήνες η Σοφία κρατούσε χαμηλό προφίλ, κυρίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ θέλει να παραμείνει στα ανάκτορα Ζαρζουέλα και να συνεχίσει να ασχολείται με τις θεσμικές της δραστηριότητες καθώς και με το ίδρυμα που φέρει το όνομά της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top