Αίγυπτος: 5 γυναίκες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση... λόγω tik tok

«Ανέβασαν» βίντεο και κατηγορούνται για παραβίαση των δημόσιων ηθών

εφαρμογή τικ τοκ

Πέντε γυναίκες social media influencers καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών η καθεμία στην Αίγυπτο, με την κατηγορία της παραβίασης των δημόσιων ηθών.

Tik Tok: Αναστέλλει την εφαρμογή του στο Χονγκ Κονγκ

Η ετυμηγορία εναντίον των Haneen Hossam, Mowada al-Adham και τριών άλλων ήρθε μετά από ανάρτηση βίντεο στο TikTok. Η απόφαση, εναντίον της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση, περιελάμβανε πρόστιμο 300.000 αιγυπτιακών λιρών (14.600 βρετανικών λιρών) για κάθε κατηγορούμενο.

Η Hossam συνελήφθη τον Απρίλιο αφού δημοσίευσε ένα βίντεο τριών λεπτών στο οποίο έλεγε στους 1,3 εκατομμύρια ακόλουθούς της ότι κορίτσια θα μπορούσαν να κερδίσουν χρήματα δουλεύοντας μαζί της. 

Οι αρχές συνέλαβαν την Adham τον Μάιο. Είχε δημοσιεύσει σατιρικά βίντεο στο TikTok και στο Instagram, όπου έχει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ακόλουθους.
Ο δικηγόρος Ahmed Hamza al-Bahqiry δήλωσε ότι οι γυναίκες αυτές αντιμετώπιζαν ξεχωριστές κατηγορίες για τις πηγές των κεφαλαίων τους. Οι συλλήψεις επισημαίνουν ένα κοινωνικό χάσμα στη βαθιά συντηρητική μουσουλμανική χώρα για το τι συνιστά ατομικά ελευθερία για τι κοινωνικοί κανόνες.

Μασέρ βάζει φωτιά στους πελάτες του για να απαλύνει τον μυϊκό τους πόνο

Δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε στο παρελθόν μιλώντας στο AFP είπε ότι οι συλλήψεις των influencers έδειξαν πώς η κοινωνία παλεύει με την ταχεία άνοδο της σύγχρονης τεχνολογίας επικοινωνιών.

«Η ετυμηγορία είναι σοκαριστική, αν και ήταν αναμενόμενη. Θα δούμε τι θα συμβεί στην έφεση», δήλωσε δικηγόρος για τα δικαιώματα των γυναικών και συνέχισε: «Εξακολουθεί να είναι ένας επικίνδυνος δείκτης... Ανεξάρτητα από τις απόψεις που διίστανται σχετικά με το περιεχόμενο που παρουσιάζουν τα κορίτσια στο TikTok, εξακολουθεί να μην είναι λόγος φυλάκισης».

Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο στην Αίγυπτο καταδίκασε τη χορεύτρια της κοιλιάς Sama al-Masry σε τρία χρόνια για «υποκίνηση ακολασίας» στα κοινωνικά μέσα μετά την ανάρτηση ενός βίντεο στο TikTok το οποίο χόρευε. Το 2018, μια γυναίκα τραγουδίστρια συνελήφθη με την ίδια κατηγορία αφού ένα βίντεο στο οποίο χόρευε έγινε viral.

Δέος made in... Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε τάφος 4.400 χρόνων

Τα τελευταία χρόνια, η Αίγυπτος έχει επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στο Διαδίκτυο μέσω νόμων που επιτρέπουν στις αρχές να μπλοκάρουν ιστότοπους που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Επιτρέπει επίσης την παρακολούθηση προσωπικών λογαριασμών σε κοινωνικά Μέσα με περισσότερους από 5.000 ακόλουθους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top