Navtex - Καστελόριζο: Πού αποσκοπεί η προκλητική συμπεριφορά Ερντογάν

Τι είπε στο Star ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου

Σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τουρκική Navtex για το Καστελόριζο και την προκλητική στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Καστελόριζο- Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Όλα είναι υπό έλεγχο. Μην ανησυχείτε καθόλου»

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου «Ο Ερντογάν βρίσκεται σε έναν εθνικιστικό παροξυσμό και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει» και επεσήμανε ότι ο πρώτος λόγος που προέβη στη Navtex είναι για να μας υπενθυμίσει ότι «Η πάγια τουρκική θέση δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες στο Καστελόριζο, όπως έχει πει και άλλες φορές. Ταυτόχρονα, έχει πάει σε μια θαλάσσια ζώνη που ο ίδιος έχει γκριζάρει από το 2012. Επίσης, η ίδια αυτή περιοχή εφάπτεται στο λεγόμενο τριεθνές των υφαλοκρηπίδων Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου, με στόχο να αποθαρρύνει την Αθήνα και το Κάιρο από τις συζητήσεις για την εξεύρεση συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες. Επίσης, αντιδρά έτσι για να τεστάρει την ελληνική κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις».

ΓΕΕΘΑ για κινήσεις τουρκικών πλοίων: Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο

«Ο Ερντογάν δεν ακούει τίποτα πέρα από το όραμά του»

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου «Ο Ερντογάν αισθάνεται πατέρας των Τούρκων και δεν ακούει τίποτα άλλο πέραν του οράματός του. Το επόμενο στάδιο του οράματός του είναι να γίνει ο πατέρας του Σουνιτικού Ισλάμ. Θεωρώ ότι η πρόκληση αυτή στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται και με το πανηγύρι στην Αγιά Σοφιά την Παρασκευή. Πρόκειται για ένα διπλό σόου εθνικισμού που θα τονώσει το πολιτικό του γόητρο και κυρίως θα αυξήσει τη δημοτικότητά του στους εθνικιστικούς κύκλους των ψηφοφόρων του».

Navtex - Καστελόριζο: Στην Αττάλεια το τουρκικό γεωτρύπανο Oruc Reis

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν περίμενε ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί θα του έδινε πολλούς πόντους δημοσκοπικά, κάτι που όπως υπογραμμίζει στο Star ο διεθνολόγος, δεν έχει ακόμα συμβεί.

Κρίση με Τουρκία: Συναντά τους αρχηγούς ο Μητσοτάκης

Η στάση της Γερμανίας στην υπόθεση

«Η Γερμανία αυτό το εξάμηνο είναι η προεδρεύουσα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει έναν λόγο περισσότερο να μην θέλει εντάσεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και κυρίως μεταξύ δύο χωρών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει αναδείξει το πραγματικό πρόσωπο του Ερντογάν. Η απόφασή του για την Αγία Σοφία έχει δημιουργήσει τέτοιο ψυχολογικό χάσμα ανάμεσα στη Δύση και την Τουρκία που πλέον οι Ευρωπαίοι δεν έχουν το άλλοθι της άγνοιας.

Bild: Η Μέρκελ απέτρεψε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Είναι πλέον ξεκάθαρες οι προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά τις διεθνείς συνθήκες. Η Τουρκία δεν τιμά τις δεσμεύσεις της όπως απέδειξε με την Αγία Σοφία. Έτσι, χάρη στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και της ανάδειξης του προβλήματος αυτού, η Τουρκία μπήκε στο ραντάρ των Ευρωπαίων και για το επόμενο διάστημα θα είναι υπό τη διαρκή παρακολούθηση της Ευρώπης», επεσήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top