Κορωνοϊός: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Πολύ κοντά στη θεραπεία του ιού

Μεγάλες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα σχετικά με το πολυαναμενόμενο πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Ήδη η ομάδα της Οξφόρδης έχει αφήσει πίσω άλλες επιστημονικές ομάδες στην… κούρσα για την ανακάλυψη του εμβολίου, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 με χιλιάδες συμμετέχοντες από Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βρετανία και σύντομα ΗΠΑ. 

Οξφόρδη: Η ανθρωπότητα ένα βήμα πριν «σκοτώσει» τον κορωνοϊό;

Οι λεπτομέρειες για τις επιδράσεις του εμβολίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα στο περιοδικό Lancet. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στα τέλη Απριλίου, σε λιγότερο δηλαδή από τέσσερις μήνες η ομάδα της Οξφόρδης ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά πέντε χρόνια κι έτσι ξεκίνησε δοκιμές σε 1.100 ανθρώπους. 

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, με μία ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει όσα γνωρίζουμε ως τώρα για την πορεία των ερευνών.

«Βλέπουν» εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το φθινόπωρο

Γράφει ο κ. Μαγιορκίνης:

«Τι γνωρίζουμε για τον σχεδιασμό φάσης ΙΙΙ της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της Οξφόρδης:

-500 ενήλικες στην Οξφόρδη το έλαβαν τον Απρίλιου του 2020 ΧΩΡΙΣ σημαντικές παρενέργειες.

-Μέχρι 22 Ιουνίου το έλαβαν άλλοι 2.000 ΧΩΡΙΣ σημαντικές παρενέργειες.

-10.560 ενήλικες θα συμμετέχουν στη μελέτη. Οι μισοί έχουν (ή θα) λάβουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισού θα λάβουν το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Ο σχεδιασμός είναι διπλά τυφλός, σημαίνει ότι οι ασθενείς και οι γιατροί που τους παρακολουθούν δεν μαθαίνουν τι πήραν παρά μόνο στο τέλος της δοκιμής.

-Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για 1 έτος με αιμοληψίες, ρινοφαρυγγικά και άλλες εξετάσεις.

Αναμένονται τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ το φθινόπωρο αν όχι νωρίτερα».

Κορωνοϊός: Πιο χρήσιμη η μάσκα ή η προσωπίδα;

Αισιόδοξος σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, είναι και ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος.

Οξφόρδη: Διπλή προστασία θα παρέχει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

«Θα μας δώσει μάλλον ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της παραγωγής εμβολίου δεν έχει βγει εμβόλιο, δεν έχει γίνει η ανακάλυψη και η τεκμηρίωση της ανακάλυψης σε διάστημα οκτώ μηνών. Με την προϋπόθεση ότι οι ανακοινώσεις θα επιβεβαιωθούν στην τελική φάση των δοκιμών και ότι θα διασφαλισθεί ότι υπάρχει σχετική αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ασφάλεια, τότε το εμβόλιο πιθανώς να το έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Περίπου 25 εμβόλια για τον κορωνοϊό βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, ενώ άλλα 140 βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top