«Βλέπουν» εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το φθινόπωρο

Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα της μελέτης των ερευνητών της Οξφόρδης

Εμβόλιο

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τα αποκαλυπτήρια των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης της μελέτης του εμβολίου της Οξφόρδης, τα οποία θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ενθαρρυντικά ευρήματα, με τη Daily Telegraph να επικαλείται πληροφορίες ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα παρέχει διπλή προστασία.

Μόσιαλος: Φοράμε τη μάσκα για τον κορωνοϊό όπως τα εσώρουχα

Υπό την προϋπόθεση ότι το πολυαναμενόμενο εμβόλιο θα περάσει με επιτυχία και την πλέον κρίσιμη και τελική φάση ΙΙ - ΙΙΙ της κλινικής μελέτης, «θα μπορούσε να τεθεί σε μαζική παραγωγή ήδη από τον Σεπτέμβριο», όπως υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ο καθηγητής της LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Ο ίδιος, όμως, επιλέγει να είναι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του, προειδοποιώντας ότι «κανένα αποτελεσματικό εμβόλιο δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ τόσο γρήγορα. Μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης ΙΙΙ, υπάρχει ακόμα περιθώριο για απογοήτευση και αποτυχία».

Υπουργική Απόφαση: Μόνο με μάσκα στα super market! 

Τις θετικές εξελίξεις επιβεβαίωσε άλλωστε και ο Ντέιβιντ Κάρπεντερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνητικής Ηθικής του Μπάρκσιρ που έδωσε την άδεια για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, υπογραμμίζοντας ότι η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης είναι «απολύτως στον σωστό δρόμο».

Σε κάθε περίπτωση, το ομολογουμένως φιλόδοξο (δεδομένου ότι δεν υπάρχει στην ιατρική έρευνα αντίστοιχο προηγούμενο) σχέδιο για μαζική παραγωγή από το φθινόπωρο δεν φαντάζει απίθανο, καθώς ο βιομηχανικός εταίρος του εμβολίου της Οξφόρδης, η AstraZeneca, έχει δεσμευτεί για την άμεση παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.

Κορωνοϊός: Πιο χρήσιμη η μάσκα ή η προσωπίδα;

Την ίδια ώρα, συνολικά 23 εμβόλια δοκιμάζονται σε ανθρώπους, με την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως να συνεχίζει τον αγώνα δρόμου, καθώς τα περιθώρια χρόνου εν μέσω πανδημίας είναι πιεστικά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top