Θλίψη για την Αγιά Σοφιά: Άνοιξε ο δρόμος για να γίνει τζαμί

Ακυρώθηκε η απόφαση του 1934 με δικαστική απόφαση

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο.

Unesco για Αγιά Σοφιά: «Κάντε διάλογο, έχετε νομικές δεσμεύσεις»

Έτσι, αποφάσισε ότι είναι παράνομο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Τι αναφέρει η απόφαση

Σύμφωνα με το δικαιολογητικό της απόφασης, «Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας η οποία είναι ιδιοκτησία του Ιδρύματος Μωάμεθ Πορθητή έχει διατηρηθεί και διασφαλίζεται από την νομική μας τάξη και η Αγία Σοφία έχει παραχωρηθεί στο κοινό για να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί κατ’ απαίτηση του ιδρύματος»

Επίσης, αναφέρει ότι «Δεδομένου ότι πρόκειται για ακίνητη περιουσία και με βάση τον νομικό κανόνα, η φύση και ο σκοπός της ακίνητης περιουσίας στην ιδρυτική πράξη δεν μπορεί να αλλάξει, είναι δεσμευτικό το κράτος να διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τη βούληση του ιδρύματος»

Ακόμη, τονίζει ότι «Κατά συνέπεια συνάγεται το συμπέρασμα ότι η ακίνητη περιουσία που ανήκει στο ίδρυμα δεν είναι νομικά δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό εκτός από τζαμί. Προσθέτει ότι ως εκ τούτου απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (του 1934) δεν ήταν σύμφωνη με τον νόμο»

Το βράδυ στις 20.53, ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό, ενώ νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση εντός 30 ημερών. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top