Γαλλία: Αυτός είναι ο νέος πρωθυπουργός μετά την παραίτηση Φιλίπ

Ανασχηματισμό ανακοινώνει σήμερα ο Μακρόν

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ζαν Καστέξ ορίσθηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, μετά την παραίτηση του Εντουάρντ Φιλίπ.

Δημοτικές εκλογές Γαλλία: Μεγάλη άνοδος των Πρασίνων

Ο 55χρονος Ζαν Καστέξ, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από την γαλλική δεξιά, έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Covid-19 στη Γαλλία.

Γαλλία: Διάσπαση στο κόμμα του Μακρόν- Έχασε την απόλυτη πλειοψηφία

Η παραίτηση του Εντουάρντ Φιλίπ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ παραιτήθηκε σήμερα από το αξίωμά του, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν ο αντικαταστάτης του, αλλά και ο ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης. 

«Ο κ. Φιλίπ υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση στον Πρόεδρο της Γαλλικής Προεδρίας, και έγινε αποδεκτή», ανέφερε η λακωνική ανακοίνωση του Ελιζέ. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν φιλοδοξεί να ανανεώσει τη θητεία του στην προεδρία της Γαλλίας το 2022. Ωστόσο τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του έχουν σηματοδοτηθεί από σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», αλλά και την πανδημία του κορωνοϊού που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. 

Μακρόν: Η Ε.Ε.θα καταρρεύσει αν δε στηρίξει τις πληγείσες χώρες

Πληροφορίες από γαλλικά μέσα αναφέρουν πως ο ανασχηματισμός στη Γαλλία θα είναι σαρωτικός, με τον Εμανουέλ Μακρόν να επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει το κλίμα και να κάμψει τις αντιδράσεις για τη διακυβέρνησή του.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top