Κορωνοϊός: Διεθνής τηλεδιάσκεψη για το εμβόλιο - Ανησυχεί ο Ερυθρός Σταυρός

Γερμανική συμμαχία για να προλάβουν τις ΗΠΑ

Νέα διεθνής τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται την Πέμπτη με κεντρικό θέμα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τη συμμετοχή πολλών χωρών.

Στο μεταξύ, υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία εμβολίου, καθώς Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να επιταχύνουν μια τέτοια εξέλιξη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Κορωνοϊός: Πέντε πειραματικά εμβόλια σε εξέλιξη... με προοπτικές

Και το «μέτωπο» Τουρκία - Ρωσία έχει επίσης συμφωνήσει να συνεργαστούν για την παραγωγή και διάθεση εμβολίου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να ισχύσουν εθνικιστικές τάσεις ακόμη και στο θέμα της δημιουργίας εμβολίου και καλεί τις χώρες του κόσμου να συνεργαστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που θα σώσουν ζωές», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Σάλος με γαλλική φαρμακοβιομηχανία: Προτεραιότητα οι ΗΠΑ στο εμβόλιο Covid

Γερμανική συμμαχία για το εμβόλιο με σκοπό να προλάβουν τις ΗΠΑ

Η Γερμανία και τρεις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκροτούν μια νέα συμμαχία με στόχο να αποκτήσει πρόσβαση σε εμβόλια για τον κορωνοϊό, μόλις αυτά αναπτυχθούν, καθώς και να εξασφαλίσει ότι θα διανεμηθούν δίκαια σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν και οι συνάδελφοί του της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας έγραψαν σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως η πρόσβαση σε εμβόλια είναι «ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα που έχει τώρα να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Γι' αυτό σχηματίσθηκε μια ομάδα κρατών μελών «ώστε να επιτευχθεί το ταχύτερο και καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με σημαντικούς παράγοντες στην φαρμακευτική βιομηχανία».

Οι τέσσερις, οι οποίοι ενεργούν με πρωτοβουλία του Βερολίνου, θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να μείνει πίσω η ΕΕ στην κούρσα με τις ΗΠΑ και την Κίνα για ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι προσπάθειες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει πρώτος πρόσβαση σε υποψήφια εμβόλια με αντάλλαγμα επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φαρμακευτικές εταιρείες αντιμετωπίζονται με καχυποψία στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει σχεδόν το ένα τρίτο από το πρώτο 1 δισεκατομμύριο δόσεις του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 υποσχόμενες 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις συναγωνίζονται για φάρμακα που θα τους επιτρέψουν να επαναλειτουργήσουν τις οικονομίες τους.

Η Handelsblatt επικαλείται κυβερνητικές πηγές που δήλωσαν πως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συνομιλούν με μερικές φαρμακευτικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της AstraZeneca, σχετικά με κυβερνητικά ερευνητικά κεφάλαια και εγγυήσεις αγοράς.

Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει μια «δύναμη αγοράς» για να επιβιώσει στον ανταγωνισμό για τα εμβόλια, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Οι τέσσερις συνομιλούν επίσης με τη Βρετανία, η Νορβηγία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία για ενδεχόμενη συνεργασία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top