Σάλος με γαλλική φαρμακοβιομηχανία: Προτεραιότητα οι ΗΠΑ στο εμβόλιο Covid

Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εργαστήριο κορωνοϊός

Σάλος έχει προκληθεί στην ευρωπαϊκή κοινότητα μετά τις ανακοινώσεις της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi ότι θα διαθέσει ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πιθανόν κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε άμεσα να απαντήσει, λέγοντας ότι η πρόσβαση σε ένα τέτοι εμβόλιο πρέπει να είναι «δίκαιη και καθολική».

Κορωνοϊός: Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν το πρώτο εμβόλιο

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Στέφαν ντε Κιρμάκερ, «Το εμβόλιο κατά του Covid-19 πρέπει να είναι ένα αγαθό δημόσιας ωφέλειας και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική. Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό, στο μέτρο που αυτός ο ιός είναι παγκόσμιος, να εργαζόμαστε (για το θέμα αυτό) παγκόσμια», επέμεινε.

Αισιοδοξία από το Ισραήλ: Εντόπισαν αντίσωμα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό

Υπενθυμίζεται ότι η Sanofi ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει πιθανόν κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, με βασικό επιχείρημά της ότι οι αμερικανικές αρχές, με τις οποίες κατέληξε σε μια συμφωνία συνεργασίας στα μέσα Φεβρουαρίου, έχουν επενδύσει στην ανάπτυξή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να επωφεληθούν πρώτες κατά μερικές ημέρες, ή εβδομάδες από το εμβόλιο αυτό, τόνισε ο γενικός διευθυντής της Sanofi, Πολ Χάντσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Κορωνοϊός: Συγκεντρώθηκαν 7,4 δις ευρώ στον «Μαραθώνιο Δωρητών»

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαΐου οι Βρυξέλλες είχαν οργανώσει ένα παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, που επέτρεψε να συγκεντρωθούν 7,4 δισ. ευρώ σε δωρεές.
Το εμβόλιο αυτό πρέπει να είναι «ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», επέμεινε τότε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν η χώρα του οποίου είχε συμβάλει στην επιχείρηση αυτή με 500 εκατομμύρια ευρώ. Στον αντίποδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν συμμετάσχει σε αυτόν τον μαραθώνιο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top