Κορωνοϊός: Συγκεντρώθηκαν 7,4 δις ευρώ στον «Μαραθώνιο Δωρητών»

Συμμετείχαν αρχηγοί κρατών, βασιλιάδες αλλά και πολλοί celebrities

Δείτε στο video του Reuters πλάνα από το Παρίσι όπου ακόμα και τα αγάλματα φοράνε μάσκες 

Η Μadonna, ο Bill και η Melinda Gates, πρίγκιπες, ένας βασιλιάς, πρόεδροι και αρχηγοί κρατών συμμετείχαν σήμερα στον παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της παραγωγής ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού που κατάφερε να συλλέξει 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνεισφορές.

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος απών από αυτόν τον τρίωρο διαδικτυακό μαραθώνιο, μαζί με τη Ρωσία και την Ινδία.

«Τα καταφέραμε. Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ένα πλατύ χαμόγελο στο τέλος αυτής της πρόσκλησης για χρηματοδότηση. Η Madonna ήταν ο τελευταίος δωρητής με ένα εκατομμύριο δολάρια.

Ο στόχος ήταν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες επειδή η Τουρκία, το Πριγκιπάτο του Μονακό και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν προσδιόρισαν το ποσό συνεισφορών τους.

Το μυστήριο με τους ασθενείς που αναρρώνουν και ξαναβγαίνουν θετικοί

Η Κίνα, όπου ξεκίνησε ο ιός, δεσμεύτηκε να χορηγήσει 45,6 εκατομμύρια ευρώ. Η Ιαπωνία θα δώσει 830 εκατομμύρια, ο Καναδάς 600, η Αυστραλία 220, η Ελβετία 380, η Ολλανδία 192 και το Ισραήλ 60. Η Νότια Αφρική δεσμεύτηκε για 1,2 εκατομμύρια ευρώ και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έδωσαν υποσχέσεις χωρίς να τις ποσοτικοποιήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα του μαραθωνίου στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνοντας ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα.

Το εμβόλιο είναι «η καλύτερη συλλογική πιθανότητά μας να νικήσουμε τον ιό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Η συγκέντρωση χρημάτων από την Επιτροπή είναι ένα πρώτο βήμα. «Θα χρειαστεί ένα ποσό πενταπλάσιο» για την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Συμμετοχή Μητσοτάκη στη διεθνή πρωτοβουλία Coronovirus Global Response

Σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του Star στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου, από το ποσό που συγκεντρώθηκε 1,4 δις. ευρώ τα προσέφερε η ίδια η Κομισιόν, πλησιάζοντας πολύ κοντά στον αρχικό στόχο των 7,5 δις. ευρώ και «αποτελεί σταθερή αφετηρία για τον παγκόσμιο μαραθώνιο δεσμεύσεων» που θα διαρκέσει σχεδόν ως το τέλος του μήνα.

Ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί σημαντική χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί η συνεργατική ανάπτυξη και καθολική ανάπτυξη διαγνωστικών, θεραπειών και εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Τι δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «Σήμερα ο κόσμος έδειξε εξαιρετική ενότητα για το κοινό καλό. Κυβερνήσεις και παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στον κορωνοϊό. Με τέτοια δέσμευση, είμαστε σε καλό δρόμο για την ανάπτυξη, παραγωγή και ανάπτυξη ενός εμβολίου για όλους. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε περισσότερο. Ο μαραθώνιος θα συνεχιστεί. Αφού οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενταχθούν σε μια παγκόσμια κινητοποίηση ελπίδας και αποφασιστικότητας».

Η πανδημία έχει ήδη πλήξει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. στην Ευρώπη. Οι νεκροί ανέρχονται στους 250.000 (143.000 στην Ευρώπη) σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου..

Η εκδήλωση συγκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία (επίσης την εισερχόμενη Προεδρία της G20), την Ιαπωνία, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας (επίσης η προεδρία της G20), τη Νορβηγία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρωτοβουλία είναι μια απάντηση στο κάλεσμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και μιας ομάδας φορέων υγείας για μια παγκόσμια συνεργασία για την επιταχυνόμενη ανάπτυξη, παραγωγή και δίκαιη παγκόσμια πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες βασικής υγείας. Η Πρωτοβουλία Coronavirus Global Response αποτελείται από τρεις συνεργασίες για τον έλεγχο, τη θεραπεία και την πρόληψη.

Οι δωρητές καλούνται να συνεχίσουν να δεσμεύονται  και μπορούν να επιλέξουν σε ποια προτεραιότητα θα δωρίσουν - διάγνωση, θεραπεία ή πρόληψη. Μπορούν επίσης να δωρίσουν στην οριζόντια ροή εργασίας του Coronavirus Global Response, με στόχο να βοηθήσουν τα συστήματα υγείας στον κόσμο να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top