Πανσέληνος και έκλειψη Σελήνης στις 5 Ιουνίου - Ορατή και από την Αθήνα

Το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη περνά στη σκιά της Γης

H ροζ πανσέληνος του Μαΐου όπως έγινε ορατή από τη Σαντορίνη- βίντεο Reuters

Η πρώτη έκλειψη Σελήνης για το καλοκαίρι και δεύτερη για το 2020 θα συμβεί αύριο Παρασκευή 5 Ιουνίου. Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη περνά ακριβώς πίσω από τη Γη, στη σκιά της. Παράλληλα, θα υπάρξει πανσέληνος, η τελευταία της άνοιξης πριν το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου.

Υπερπανσέληνος Μαΐου: Εντυπωσιακές εικόνες από το ολόγιομο φεγγάρι

Η έκλειψη θα διαρκέσει συνολικά τρεις ώρες και 18 λεπτά. Στην Αθήνα θα αρχίσει στις 20:45, θα φθάσει στο μέγιστο στις 22:25 (όταν πάνω από το 50% του φεγγαριού θα βρεθεί εντός της παρασκιάς της Γης) και θα τελειώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Ροζ πανσέληνος: Το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου μάγεψε εν μέσω κορωνοϊού

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη σκοτεινιάζει ελαφρά αλλά όχι τελείως όπως στην κανονική έκλειψη. Το φαινόμενο -εφόσον ο καιρός το επιτρέψει- θα είναι ορατό από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (και από την Ελλάδα), την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Η έκλειψη Σελήνης της 5ης Ιουνίου είναι η δεύτερη σεληνιακή έκλειψη φέτος, καθώς είχε προηγηθεί μία στις 10 Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσουν εντός του 2020 μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 5 Ιουλίου, μία τέταρτη έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 30 Νοεμβρίου και, τέλος, μία ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top