Ισραήλ: Ερευνητές ανακάλυψαν κάνναβη 3.000 ετών σε αρχαίο ναό

Εικασίες ότι η ναρκωτική ουσία χρησιμοποιούταν σε θρησκευτικές τελετές

Δείτε το εσωτερικό του ναού όπου ανακαλύφθηκαν υπολείμματα κάνναβης ηλικίας 3.000 ετών. Video Reuters

Ισραηλινοί ερευνητές ανακάλυψαν υπολείμματα κάνναβης σε μνημείο ηλικίας 3.000 ετών, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες ότι οι αρχαίοι Ισραηλίτες χρησιμοποιούσαν κάνναβη για να έλθουν σε έκσταση κατά τις θρησκευτικές τους ιεροτελεστίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα ίχνη κάνναβης εντοπίστηκαν σε βωμό στον ναό του Τελ Αράντ, στην έρημο του Νεγκέβ, περίπου 10 χλμ από την πόλη Αράντ του Ισραήλ. Ο αρχαιολογικός χώρος είχε ανακαλυφθεί πριν από χρόνια, όμως οι νέες αναλύσεις στην οργανική ύλη που είχε εντοπισθεί στον βωμό από ασβεστόλιθο κατέληξαν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο αρχαιολόγος Εράν Άριε που ηγείτο της έρευνας για λογαριασμό του Ισραηλινού Μουσείου και του Ινστιτούτου Βολκάνι, αποκάλυψε πως στην ύλη αυτή υπήρχαν υπολείμματα κάνναβης και ζωικής κοπριάς, που μάλλον χρησιμοποιείτο για την καύση του φυτού.

Επίσης πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως η κάνναβη καλλιεργείτο στην περιοχή κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, υπονοώντας πως κάποιος την εισήγαγε λόγω «της ψυχοδραστικής του επίδρασης».

Τέλος, ανακαλύφθηκαν και ίχνη λιβανιού σε έναν δεύτερο βωμό του ιερού. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top