Η ΕΕ καλεί τον Τραμπ να επανεξετάσει την απόφαση για τη χρηματοδότηση ΠΟΥ

«Κύριο καθήκον για όλους είναι να σωθούν ζωές»

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ, κάλεσαν το απόγευμα του Σαββάτου τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τις ανακοινώσεις τους σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που αποδυναμώνουν τα διεθνή αποτελέσματα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Θάνου Αθανασίου από τις Βρυξέλλες.

Ντόναλντ Τραμπ: Τέλος η χρηματοδότηση του ΠΟΥ

Συγκεκριμένα, στο κοινό τους μήνυμα, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρουν τα ότι «Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να καταπολεμά την πανδημία Covid-19, το κύριο καθήκον για όλους είναι να σωθούν ζωές, να περιοριστεί και να μετριαστεί αυτήν την πανδημία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να υποστηρίζει τον ΠΟΥ σχετικά με αυτό το θέμα και έχει ήδη παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση».

Σε ψήφισμα υπό την ηγεσία της ΕΕ που εγκρίθηκε με συναίνεση στις 19 Μαΐου στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, όλα τα κράτη μέλη της ΠΟΥ συμφώνησαν να ξεκινήσουν, το συντομότερο δυνατό, μια αμερόληπτη, ανεξάρτητη και περιεκτική αξιολόγηση για να επανεξετάσουν τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη διεθνή ανταπόκριση στην πανδημία, ιδίως με στόχο την ενίσχυση της μελλοντικής παγκόσμιας ετοιμότητας για την ασφάλεια της υγείας.

«Η αξιολόγηση της παγκόσμιας ανταπόκρισής μας είναι απαραίτητη καθώς υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από αυτήν την πανδημία, το ξέσπασμα και την αντίδρασή της σε αυτήν. Η αξιολόγηση της συλλογικής μας απόδοσης σε διεθνές επίπεδο είναι μόνο μια απαραίτητη διαδικασία, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας της υγείας», επισημαίνουν.

Μάλιστα, τονίζουν ότι ο ΠΟΥ πρέπει να συνεχίσει να μπορεί να ηγηθεί της διεθνούς αντίδρασης σε πανδημίες, τρέχουσες και μελλοντικές. 
«Για αυτό, απαιτείται η συμμετοχή και η υποστήριξη όλων και απαιτείται πάρα πολύ. Ενόψει αυτής της παγκόσμιας απειλής, τώρα είναι η ώρα για ενισχυμένη συνεργασία και κοινές λύσεις», σημειώνουν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top