Ανάλυση από FT: Η Βρετανία η πιο «χτυπημένη» χώρα από κορωνοϊό

Η χώρα καταγράφει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα αναλογικά με τον πληθυσμό της

Βγαίνει σταδιακά από το lockdown η Βρετανία / Reuters

Η Βρετανία «χτυπήθηκε» χειρότερα από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, υπολογίζοντας το ποσοστό θνητότητας σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών 19 χωρών, στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν άσχημα από την πανδημία για τις οποίες ήταν δυνατό να γίνουν αξιόπιστες συγκρίσεις.

Βρετανία: Περισσότεροι κατά 10.000 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό

Η μελέτη βασίζεται στα στοιχεία υπερβάλλουσας θνησιμότητας, δηλαδή στον αριθμό των παραπάνω θανάτων που έχουν συμβεί στη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

«Σάρωσε» τη Βρετανία ο κορωνοϊός

Η Βρετανία κατέγραψε 59.537 θανάτους περισσότερους από τους συνήθεις κατά το διάστημα μετά τις 20 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι ο κορωνοϊός σκότωσε συνολικά 891 ανθρώπους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Τη Βρετανία ακολουθούν κατά σειρά σε υπερβάλλοντες θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία. Ο απόλυτος αριθμός των επιπρόσθετων θανάτων στη Βρετανία εν μέσω πανδημίας είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Βρετανία: Ανοίγουν τα καταστήματα από 1η Ιουνίου – Ο σχεδιασμός του Τζόνσον

Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών των 19 χωρών, εκ των οποίων όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν άσχημα από την πανδημία, για τις οποίες ήταν δυνατό να γίνουν αξιόπιστες συγκρίσεις.

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα υπολογίζεται αν από τον συνολικό αριθμό θανάτων στη διάρκεια μιας περιόδου αφαιρεθεί ο μέσος αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν την ίδια περίοδο κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Οι υπερβάλλοντες θάνατοι αναγνωρίζονται διεθνώς ως ο καλύτερος τρόπος σύγκρισης της επίδοσης των χωρών στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας.

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα αφορά τόσο όσους πέθαναν άμεσα εξαιτίας του Covid-19, όσο και όσους πέθαναν έμμεσα, δηλαδή όσους είχαν κάποια πάθηση.

Βρετανία: Καραντίνα 14 ημερών σε όσους έρχονται από το εξωτερικό

Η ανάλυση των Financial Times δείχνει ότι ο χρόνος επιβολής των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία ήταν ο καθοριστικός παράγων για τον αριθμό των έξτρα θανάτων. Όσο νωρίτερα μια χώρα αντέδρασε, τόσο μικρότερη ήταν η υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top