Ερντογάν: Η μάχη με τον καρκίνο και οι κρίσεις επιληψίας

Δημοσίευμα υποστηρίζει πως η κατάσταση της υγείας του είναι άσχημη

Με την υγεία του Ταγίπ Ερντογάν ασχολούνται τα τουρκικά ΜΜΕ, μετά από δημοσίευμα του Nordic Monitor, που υποστηρίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος δίνει σκληρή μάχη με τον καρκίνο και παλεύει και με την επιληψία. 

Το Nordic Monitor παρουσιάζει έγγραφα που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ από τα νεανικά του χρόνια πάσχει από βαριά επιληψία. 

Όπως αναφέρει ο ερευνητικός ιστότοπος, στις 26 Νοεμβρίου 2011, ο Τούρκος πρόεδρος, σε ηλικία 57 ετών υπεβλήθη σε πολύωρο χειρουργείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο καρκίνος διαγνώστηκε σε μία εξέταση που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν γιατί διαμαρτυρόταν πως έχει πεπτικά προβλήματα και αίμα στα κόπρανά του. Μετά από εξονυχιστικές εξετάσεις, οι γιατροί του τον ενημέρωσαν πως πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου στο τρίτο στάδιο, ενώ ο όγκος του ήταν 10 – 15 εκατοστά.

Ο γιατρός που ανέλαβε το χειρουργείο ήταν ο Ντουρσούν Μπούργκα, τον οποίο πρότεινε στον Τούρκο πρόεδρο ο Φαχρετίν Κόκα, μετέπειτα υπουργός Υγείας. 

Ο Ερντογάν είχε ξεκαθαρίσει σε όλους ότι η περιπέτεια της υγείας του πρέπει να μείνει μυστική για να μη χρησιμοποιηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους. 

Η χειρουργική επέμβαση έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μαρμαρά από ομάδα εννέα χειρουργών. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αφαιρέθηκαν 20 – 25 εκατοστά του παχέος εντέρου του Ερντογάν και δύο μέρες αργότερα το γραφείο του προέδρου έβγαλε ανακοίνωση για την επέμβαση. 

Σε αυτήν αναφερόταν ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο πεπτικό σύστημα, χωρίς να αναφέρεται πουθενά η λέξη καρκίνος ή όγκος. 

Ο τότε υπουργός Υγείας, Ρετζέπ Άκντατ, όταν είχε ερωτηθεί για το ζήτημα, είχε περιοριστεί στη δήλωση ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι υγιέστατος. Ο Ερντογάν πήρε εξιτήριο στις 30 Νοεμβρίου. Οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μετά τη χειρουργική επέμβαση τον έδειχναν να χαμογελά κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Είχαν βρεθεί στο σπίτι του Τούρκου ηγέτη στην Κωνσταντινούπολης στις 3 Δεκεμβρίου 2011, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Επιχειρηματικότητα.

Η δεύτερη επίσημη εμφάνισή του Ερντογάν ήταν με τον τότε εμίρη του Κατάρ, Σέιχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι. Οι δύο τους είχαν συναντηθεί στο σπίτι του Τούρκου προέδρου στην Κωνσταντινούπολη για μιάμιση ώρα στις 7 Δεκεμβρίου 2011. 

Ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε νέο χειρουργείο τον Φεβρουάριο του 2012. 

Ένας ειδικός χειρουργός που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση αποκάλυψε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Nordic Monitor ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία, αλλά όχι σε ακτινοβολίες. 

Η μάχη με την επιληψία

Σύμφωνα με το Nordic Monitor ο Ερντογάν πάσχει και από επιληψία. 

Στις 17 Οκτωβρίου 2006 βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Εθνοσυνέλευση, όταν ξαφνικά έπαθε κρίση. Οι σωματοφύλακές του σταμάτησαν το αυτοκίνητο και τον κλείδωσαν μέσα από τον πανικό τους. Έπρεπε στη συνέχεια να καταστρέψουν τα παράθυρα με μια βαριοπούλα, για να τον απεγκλωβίσουν. Μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο, που και το γραφείο του αναγκάστηκε να βγάλει μία ανακοίνωση, στην οποία ισχυριζόταν ότι έπεσε η αρτηριακή πίεση του, εξαιτίας της νηστείας που ακολουθούσε.

Στο νοσοκομείο, έκανε αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Η νευρολόγος δρ. Fethiye Sümer Güllap ήταν η πρώτη που εξέτασε τον Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος υπέφερε από μία κρίση επιληψίας. Αργότερα, υποστήριξε ότι τα σχετικά επίσημα έγγραφα εξαφανίστηκαν από το νοσοκομείο. Η γιατρός έχασε τη ζωή της σε ηλικία 42 ετών, κάτω από ύποπτες συνθήκες.

Ο δημοσιογράφος Σερντάρ Οζόι που τράβηξε τις φωτογραφίες του Ερντογάν, όταν μεταφερόταν στο νοσοκομείο, συνελήφθη από τους σωματοφύλακες του προέδρου, οι οποίοι κατάσχεσαν την κάμερά του.

Μάλιστα στη δημοσιότητα διέρρευσε μία συνομιλία μεταξύ των γιατρών του προέδρου, στην οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους για την συχνότητα των κρίσεων και τι θα συμβεί αν κάτι τέτοιο γίνει δημόσια.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top