ΠΟΥ: Στον «πάγο» η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό

Απογοήτευση για τις πρώτες ενδείξεις αποτυχίας του φαρμάκου

Στον «πάγο» έβαλε χθες ο ΠΟΥ τη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, καθώς οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το φάρμακο που έπαιρνε προληπτικά και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αναποτελεσματικό. 

Κορωνοϊός: Προειδοποιήσεις ΕΟΦ για τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης

Από την έναρξη της πανδημίας οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τη θεραπεία και το εμβόλιο που θα θωρακίσει την ανθρωπότητα απέναντι στον νέο κορωνοϊό. 

Rita Wilson για χλωροκίνη: «Είχε ακραίες παρενέργειες!»

Μέχρι σήμερα 463 δραστικές ουσίες είναι σε στάδιο κλινικής ανάπτυξης ή υπό διερεύνηση, τα 202 είναι φάρμακα (τα 144 αντι-ιικά) και 117 εμβόλια. Από το σύνολο των 463, τα 313 βρίσκονται σε προ-κλινικό στάδιο και 150 σε κλινική δοκιμή. Τα υποψήφια φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 υπολογίζονται σε 411, με το 93% αυτών να έχουν εγκριθεί για άλλες ενδείξεις/παθήσεις.

Από την αρχή είχαν ξεχωρίσει τέσσερις θεραπείες, η ρεμντεσιβίρη, η φοσφωρική χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη, η λοπιναβίρη/ριτοναβίρη και το ίδιο φάρμακο συνδυαστικά με ιντερφερόνη βήτα – 1α.

Χλωροκίνη: Το φάρμακο που δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του κορωνοϊού

Η χρήση υδροξυχλωροκίνης ως φάρμακο κατά του κορωνοϊού προκάλεσε εξαρχής μεγάλη διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων, κυρίως λόγω των παρενεργειών που προκαλούσε. 

Τη Δευτέρα o ΠΟΥ αποφάσισε την προσωρινή εξαίρεση της υδροξυχλωροκίνης από την κλινική μελέτη SOLIDARITY.  Αφορμή στάθηκε η δημοσίευση μιας μελέτης την Παρασκευή στο περιοδικό The Lancet που κρίνει αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση χλωροκίνης και των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, κατά της Covid-19.

Κορωνοϊός: Αμερικανός πέθανε γιατί ήπιε καθαριστικό ενυδρείων με χλωροκίνη

«Το διοικητικό συμβούλιο εφάρμοσε μια προσωρινή παύση του τμήματος υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Αλληλεγγύης, ενώ τα δεδομένα ασφαλείας επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Remdesivir: Καθόλου καλά τα αποτελέσματα δηλώνει Έλληνας Καθηγητής

Λαμβάνοντας ως δείγμα περίπου 15.000 ασθενείς, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet είναι η «πρώτη μεγάλης κλίμακα μελέτη» που δείχνει με «ισχυρές στατιστικές ενδείξεις» ότι η χλωροκίνη και το παράγωγο της υδροξυχλωροκίνη «δεν ωφελούν τους ασθενείς Covid-19», σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της Δρ. Μαντίπ Μέχρα.

Κορωνοϊός: «To φάρμακο που πρότεινε ο Τραμπ μπορεί να αποβεί επικίνδυνο»

Στη μελέτη, οι συγγραφείς της παρατήρησαν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόν τον συνδυασμό ουσιών και προτείνουν αυτές οι θεραπείες να μην χορηγούνται εκτός κλινικών δοκιμών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top