Κορωνοϊός: Προειδοποιήσεις ΕΟΦ για τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης

Τι αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του

Προειδοποιήσεις για τη χρήση χλωροκίνης και η υδροξυχλωροκίνης στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας απευθύνει  ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), προειδοποιώντας για παρενέργειες στην καρδιά, προβλήματα στο ήπαρ και στα νεφρά.

Χλωροκίνη: Επαρκή τα αποθέματα στην Ελλάδα - Ξεκίνησε η δωρεάν χορήγηση

Συγκεκριμένα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε: 

1) Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη είναι πιθανό ότι προκαλούν προβλήματα καρδιακού ρυθμού και αυτά θα μπορούσαν να επιδεινωθούν εάν η θεραπεία συνδυαστεί με άλλα φάρμακα, όπως το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, που έχουν παρόμοια αποτελέσματα στην καρδιά.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αναφέρει σοβαρά, σε ορισμένες περιπτώσεις θανατηφόρα, καρδιακά προβλήματα με χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη, ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις ή σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη.

Uni-pharma: Ξεκίνησε τη διάθεση χλωροκίνης στα νοσοκομεία αναφοράς

2) Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη είναι προς το παρόν εγκεκριμένα για τη θεραπεία της ελονοσίας και ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών. Εκτός από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που επηρεάζουν την καρδιά, είναι γνωστό ότι προκαλούν δυνητικά προβλήματα στο ήπαρ και στα νεφρά, βλάβη των νευρικών κυττάρων που μπορεί να οδηγήσουν σε επιληπτικές κρίσεις και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία).

3) Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πανδημίας για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό και διερευνήθηκαν σε κλινικές δοκιμές.

Ωστόσο, τα κλινικά δεδομένα εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένα και ασαφή, και τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των φαρμάκων στον Covid-19 δεν έχουν αποδειχθεί. Απαιτούνται αποτελέσματα από μεγάλες, καλά σχεδιασμένες μελέτες για να εξαχθούν συμπεράσματα.

 

Βρετανία: Ξεκινούν δοκιμές εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους

4) Ορισμένες κλινικές δοκιμές που διερευνούν επί του παρόντος την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης ή της υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία του Covid-19 χρησιμοποιούν υψηλότερες δόσεις από αυτές που συνιστώνται για τις εγκεκριμένες ενδείξεις. 

5) Συνιστάται στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να παρακολουθούν στενά τους ασθενείς με κορωνοϊό που λαμβάνουν χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη και να λαμβάνουν υπόψη προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα που μπορούν να κάνουν τους ασθενείς πιο επιρρεπείς σε προβλήματα καρδιακού ρυθμού.

6) Θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά η πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών, ιδιαίτερα με υψηλότερες δόσεις, και να προσέχουν ιδιαίτερα όταν συνδυάζουν θεραπεία με άλλα φάρμακα όπως η αζιθρομυκίνη που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοιες παρενέργειες στην καρδιά.

Γερμανία: Ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για εμβόλιο του κορωνοϊού

7) Υπενθυμίζεται στους ασθενείς και στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να αναφέρουν τυχόν ύποπτες παρενέργειες στις εθνικές τους ρυθμιστικές αρχές.

8) Ορισμένες μεγάλες, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές εξετάζουν τα οφέλη και τους κινδύνους της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19. Στο πλαίσιο του COVID-19, αυτά τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως μέρος κλινικών δοκιμών ή σύμφωνα με τα εθνικά συμφωνημένα πρωτόκολλα.

9) Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς επίβλεψη από γιατρό.

Ο EMA και οι εθνικές αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση και έχουν βελτιώσει την παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του κορωνοϊού προκειμένου να λάβουν έγκαιρα μέτρα όταν είναι απαραίτητο, καταλήγει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top