Κορωνοϊός: Στις 4 Μαΐου αρχίζει η χαλάρωση των μέτρων στην Ιταλία

Στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η στρατηγική

Δείτε στο βίντεο του Reuters πόσο έχει επηρρεάσει ο κορωνοϊός τη ζωή των πολιτών στην Ιταλία.

Από τις 4 Μαΐου και μετά θα ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων της καραντίνας που έχουν επιβληθεί την Ιταλία λόγω κορωνοϊού, ενώ η χώρα θα ανακοινώσει πριν από το τέλος της εβδομάδας τη στρατηγική της για το πώς θα γίνει αυτή, δήλωσε την Τρίτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Κορωνοϊός: Ποιες χώρες βγαίνουν σταδιακά από την καραντίνα

Η καραντίνα, στο πλαίσιο της οποίας έκλεισαν οι περισσότερες επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις των ανθρώπων, ισχύει από τις 9 Μαρτίου στην Ιταλία και έχει ασκήσει σημαντικές πιέσεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Θα ήθελα να μπορώ να πω: ας ανοίξουμε ξανά τα πάντα. Αμέσως. Ξεκινάμε αύριο το πρωί (...) Αλλά μια τέτοια απόφαση θα ήταν ανεύθυνη. Θα προκαλούσε άνοδο της καμπύλης των μολύνσεων με ανεξέλεγκτο τρόπο και θα ακύρωνε όλες τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει μέχρι στιγμής», έγραψε ο Κόντε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Πρέπει να ενεργήσουμε στη βάση ενός εθνικού σχεδίου, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Το lockdown και η οικονομική συρρίκνωση

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των μη απαραίτητων επιχειρήσεων στις 22 Μαρτίου, όμως τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι εκκλήσεις από βιομηχανικά λόμπι να επαναλειτουργήσουν κάποιες βιομηχανίες προκειμένου να αποφευχθεί μια οικονομική καταστροφή.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας αναμένει η οικονομία να συρρικνωθεί κατά 8% φέτος, δήλωσαν δύο πηγές χθες.

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει αν επιστρέφει κάθε χρόνο;

Ο Κόντε επεσήμανε ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα γίνει βάσει μιας ολοκληρωμένης έρευνας και των επιστημονικών δεδομένων και όχι για να ικανοποιηθεί μέρος της κοινής γνώμης ή τα αιτήματα κάποιων κατηγοριών, μεμονωμένων εταιρειών ή επαρχιών.

«Η χαλάρωση φέρνει μαζί της τον πραγματικό κίνδυνο αύξησης της καμπύλης μετάδοσης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε την αύξηση αυτή στο μικρότερο δυνατό επίπεδο, ώστε ο κίνδυνος μόλυνσης να είναι ανεκτός», υπογράμμισε.

Αυξήθηκαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ιταλία - 454 σε μία ημέρα

Ένα τέτοιο σχέδιο όχι μόνο θα διασφαλίζει ότι οι εταιρείες ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας στον εργασιακό χώρο, αλλά και θα λαμβάνει υπόψη του τη ροή των εργαζομένων που θα προκαλέσει το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων όπως και τις επιπτώσεις του στις δημόσιες συγκοινωνίες, κυρίως στις ώρες αιχμής.

«Η χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να γίνει με βάση ένα καλά δομημένο και διαρθρωμένο σχέδιο», κατέληξε ο Κόντε.

Μειωμένος παρουσιάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία μειώθηκε στα 2.256 τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 24.114, ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top