Κορωνοϊός: Τι θα γίνει αν επιστρέφει κάθε χρόνο;

Έρευνα του Χάρβαρντ για την πορεία του ιού τα επόμενα δύο χρόνια

Δείτε το βίντεο του πανεπιστημίου Johns Hopkins για το πώς εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός στην Ευρώπη

Η ζωή μας έχει ήδη αλλάξει και από ότι λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί με τον κορωνοϊό, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια!

Τραγικός απολογισμός: 160.685 οι νεκροί παγκοσμίως από κορωνοϊό

Σε μία άλλη κανονικότητα θα ζούμε, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τις νέες συνθήκες φυσικής απόστασης και μέτρων υγιεινής για τον πληθυσμό αλλά και για την εγρήγορση των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών στη χώρα μας - όπως και παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τονίζεται πλέον από τους ειδικούς η ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και επιτήρησης του ιού, τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια, αλλά και η πιθανότητα να εκδηλωθούν πιο σημαντικές επιδημίες τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι τα επόμενα χρόνια.

Ο χρονικός ορίζοντας που τίθεται αυτομάτως για την άρση των μέτρων μέσα από τις εκτιμήσεις των ειδικών του Χάρβαρντ προφανώς δεν αφήνει ευρύ περιθώριο για αισιοδοξία, ιδίως σε συνδυασμό με τις άλλες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του εμβολίου σε περίπου έναν χρόνο.

Ωστόσο, μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση μοιάζει επιβεβλημένη, και υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσε να πει κάποιος πως τα επόμενα δύο χρόνια με τον κορωνοϊό μας δίνουν το περιθώριο για να προσαρμοστούμε σε αυτήν, την νέα κατάσταση.

Ορμπάν: Κορύφωση του κορωνοϊού στις 3 Μαΐου

Τον τρόπο που θα «σηκώνονται» τα επιδημικά κύματα του νέου κορωνοϊού περιέγραψαν οι ειδικοί του Χάρβαρντ. 

Σε πρόσφατη προβολή των εκτιμήσεων μετάδοσης του ιού την περίοδο μετά την πανδημία, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ χρησιμοποίησε γνωστά δεδομένα για τις επιδράσεις της εποχικότητας και της ανοσίας από άλλους κορωνοϊούς. Με αυτά τροφοδότησε ένα μαθηματικό μοντέλο που αφορά την πορεία του νέου ιού. Το μοντέλο εκτιμά πως θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα του ιού, τους επόμενους χειμώνες, μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν νιώσει οι περισσότερες χώρες. Εάν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα, όπως πχ ένα καλό εμβόλιο, μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα αυτά, κάθε περίοδο επιδημικού κύματος θα αποτελούν το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού, μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top