Κορωνοϊός: Τελικά οι μάσκες μπορούν να εμποδίσουν την πανδημία;

ΠΟΥ: «Δεν είναι κακή ιδέα οι μάσκες, αλλά...»

Οι προστατευτικές μάσκες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2, σύμφωνα με ερευνητές που μελέτησαν κατά πόσο διαδίδονται άλλοι κορωνοϊοί και ο ιός της γρίπης όταν κάποιος φορά χειρουργική μάσκα.

Θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ στις ΗΠΑ: 1.480 θάνατοι σε μια μέρα

Με βάση τη μελέτη αυτή, η χρήση χειρουργικών μασκών από τους ασθενείς φαίνεται ότι μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ανιχεύσιμων ιών της γρίπης στα σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα με το βήξιμο ή την αναπνοή. Μικρότερος ήταν επίσης και ο αριθμός των εποχικών κορωνοϊών, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, που ανιχνεύτηκε στα σταγονίδια στον αέρα.

Στη μελέτη αυτή ωστόσο δεν εξετάστηκε κατά πόσο ισχύει αυτό και για τον νέο κορωνοϊό. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί αν οι μάσκες μπορούν συγκεκριμένα να αποτρέψουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature σε μια περίοδο που η νόσος Covid-19 έχει προσβάλει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον κόσμο και έχει σκοτώσει περισσότερους από 53.000.

Ο Μπέντζαμιν Κάουλινγκ, ο καθηγητής που ήταν υπεύθυνος για τη μελέτη του Κέντρου Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Χονγκ Κονγκ είπε ότι τα ευρήματα αυτά ενδέχεται να ισχύουν και για τις απλούστερες, βαμβακερές μάσκες.

«Η άποψή μου ως ειδικού είναι ότι οι υφασμάτινες ή βαμβακερές μάσκες μπορεί να έχουν κάποια επίδραση, ίσως ελαφρώς μικρότερη από τη χειρουργική μάσκα, όταν φοριέται σωστά. Και όσον αφορά τον Covid-19, αναζητούμε κάθε πιθανό μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά.

Κορωνοϊός: Θετικός ο «Τσιόδρας της Ισπανίας» -  Ενημερώνει από καραντίνα

Μέχρι και σήμερα υπήρχαν ελάχιστες ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των μασκών στη μετάδοση αναπνευστικών νόσων. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι όποιος εμφανίζει συμπτώματα όπως πυρετό ή βήχα αλλά και όποιος φροντίζει ασθενείς θα πρέπει να φορά μάσκα, όμως δεν συνιστά στους υγιείς ανθρώπους να τις φορούν στην καθημερινότητά τους.

Ο Ρούπερτ Μπιλ, ειδικός στις λοιμώξεις στο Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, το οποίο δεν ενεπλάκη άμεσα στην έρευνα του Κάουλινγκ, είπε ότι η μελέτη παρουσιάζει «ισχυρές και πειστικές αποδείξεις» ότι οι μάσκες μπορεί να είναι ένα μέσο που περιορίζει τη μετάδοση ορισμένων ιών, όμως δεν είναι και το «μαγικό ραβδί».

«Δεν αποτρέπουν τελείως τη μετάδοση και δεν μπορούν να αποτελέσουν το μοναδικό μέσο πρόληψης αλλά, σε συνδυασμό με άλλα μέσα κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας «στρατηγικής εξόδου» από την καραντίνα», είπε.

ΠΟΥ: «Δεν είναι κακή ιδέα οι μάσκες, αλλά...»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, άνοιξε όμως την πόρτα στην ευρύτερη χρήση αυτοσχέδιων μασκών ή άλλων προστατευτικών για το στόμα, ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ είπε ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα ο ιός που έχει προσβάλει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Κορωνοϊός: Τι είναι το τεστ αντισωμάτων- Αμφίβολη η αξιοπιστία του

Ωστόσο, η κύρια πηγή του πιστεύεται ότι είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα και βήχουν ή φταρνίζονται και μολύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο επιφάνειες και άλλους ανθρώπους.

«Πρέπει να φυλάξουμε τις ιατρικές χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, όμως η ιδέα να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα για να αποφεύγεται το βήξιμο ή το φτάρνισμα... από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα», είπε ο Δρ Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ.

Ο Ράιν τόνισε πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών και για τήρηση των αποστάσεων.

Δείτε ολόκληρο το κενρικό δελτίο ειδήσεων του Star του Σαββατοκύριακου

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top