Κορωνοϊός: Τι είναι το τεστ αντισωμάτων- Αμφίβολη η αξιοπιστία του

Ξεκίνησε η εφαρμογή μοριακής εξέτασης ανίχνευσης του ιού

Ερωτήματα εγείρει η χρήση του τεστ των αντισωμάτων που πλέον γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η εγκυρότητά του δεν είναι βέβαια. Θετικό μήνυμα έρχεται από την Αυστραλία, η οποία ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές εμβολίου.

Το τεστ των αντισωμάτων μπαίνει στη μάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε 10 με 15 λεπτά. Με μία εξέταση αίματος θα μπορούν να έχουν το ποσοστό του πληθυσμού που έχει νοσήσει, την πραγματική  θνητότητα από τον ιό καθώς και ποιοι έχουν αποκτήσει μιας μορφής ανοσία

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε το τεστ που δίνει αποτελέσματα σε 15 λεπτά

Ωστόσο, η αξιοπιστία του τεστ ακόμη παραμένει αμφίβολη, κάτι το οποίο είχε επισημάνει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

«Σχετικά με τα τεστ να πω πως σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δε συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Ενώ ένα αρνητικό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι, ότι δεν έχεις τον ιό και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά» είχε επισημάνει πριν από μερικές μέρες ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μοριακή εξέταση δίνει απαντήσεις σε 5-13 λεπτά 

Την ίδια ώρα, η αμερικανική εταιρεία διαγνωστικών abott ξεκινά την εφαρμογή μοριακής εξέτασης ανίχνευσης του ιού. Μέσα σε πέντε λεπτά θα υπάρχει απάντηση για κάποιον που νοσεί, ενώ για να είναι βέβαιο ότι ο εξετασθείς δε φέρει τον ιό η απάντηση χρειάζεται 13 λεπτά. 

Η Αυστραλία ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές του εμβολίου

Τις πρώτες δοκιμές για την παραγωγή εμβολίου ξεκίνησε και η Αυστραλία. Ωστόσο, απαιτούνται τουλάχιστον 18 μήνες δοκιμών και αξιολογήσεων μέχρι να βγει στην αγορά.

«Είναι αξιοσημείωτη η ταχύτητα με την οποία προχωράμε σε πολλά από τα βήματα. Γενικά, η φάση στην οποία βρισκόμαστε κανονικά θα έπαιρνε ένα με δύο χρόνια κι εμείς το κάναμε σε περίπου 8 εβδομάδες» σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Ισπανία: Εργαστήριο διενεργεί 600 τεστ ημερησίως

Αισιόδοξη είδηση έρχεται από την Ισπανία. Στη Bαρκελώνη, εργαστήριο έχει καταφέρει να ανεβάσει τον αριθμό των τεστ που κάνει ημερησίως σε περίπου 600 από 10 με 15 που διενεργούσε. Μείωσε μάλιστα και τον χρόνο των αποτελεσμάτων στις 4 ώρες από δύο ημέρες που ήταν αρχικά.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top