«Η παραπληροφόρηση σε σχέση με τον Covid-19 μπορεί να κοστίσει ζωές»

H Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί σε επαγρύπνηση

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Η παραπληροφόρηση σε σχέση με τον Covid-19 μπορεί να κοστίσει ζωές», προειδοποιεί η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και καλεί διαδικτυακές πλατφόρμες, αρχές, μέσα και πολίτες σε επαγρύπνηση.

Κομισιόν: «Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να διαρκούν επ `αόριστον»

Συγκεκριμένα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η Πρόεδρος αναφέρει τα εξής: «Μπορεί το σκόρδο ή η βιταμίνη C να θεραπεύσει από τον COVID19; Όχι ο ιός μολύνει μόνο τους ηλικιωμένους; Όχι».

«Αλλά όλοι έχουμε δει αυτές τις ή άλλες ψευδείς αξιώσεις σε online ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ψεύτικων ειδήσεων σχετικά με την επιδημία τoυ COVID19 που κυκλοφορούν, ιδίως στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα τεράστιο κύμα, αναπαραγόμενο από την αβεβαιότητα, το άγχος και τον ταχέως μεταβαλλόμενο κύκλο ειδήσεων», αναφέρει.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Συνεργαζόμαστε με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τους ενθαρρύνουμε να εντείνουν τη δράση τους κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό. Οι πλατφόρμες διευκολύνουν την πρόσβαση σε έγκυρες πηγές - όπως οι αρχές δημόσιας υγείας. Και υποβαθμίζουν και μάλιστα αφαιρούν επιβλαβές περιεχόμενο και παραπλανητικές διαφημίσεις», σημειώνει.

«Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Οι εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης πρέπει να ανταλλάσσουν δεδομένα με την κοινότητα ελέγχου των πραγματικών περιστατικών - έτσι ώστε μαζί να καταργήσουμε αυτές τις επικίνδυνες φήμες. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις ενέργειες των πλατφορμών», τονίζει η Πρόεδρος.

«Και θέλουμε να σας βοηθήσουμε να ελέγξετε τα γεγονότα. Έχουμε ξεκινήσει ένα ειδικό τμήμα στην ιστοσελίδα μας σχετικά με την απόκριση στον COVID19 όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και γεγονότα για μερικές από τις ιστορίες που βλέπετε. Εμπιστευθείτε τις υγειονομικές αρχές σας. Εμπιστευθείτε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχετε αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης, με εχέγγυα ακρίβειας», σημειώνει.

«Αυτή η παραπλανητική παραπληροφόρηση σας βλάπτει. Η παραπληροφόρηση μπορεί να κοστίσει ζωές. Μαζί, μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα», καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top