Κομισιόν: «Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να διαρκούν επ' αόριστον»

Η εφαρμογή των μέτρων θα παρακολουθείται σε όλα τα Κράτη Μέλη

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

H Κομισιόν «θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, σε πνεύμα συνεργασίας, την εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης σε όλα τα Κράτη Μέλη» και αυτά «δεν θα αποβούν εις βάρος των θεμελιωδών αρχών και αξιών που ορίζονται στις Συνθήκες», δήλωσε την Τρίτη η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά της Ουγγαρίας.

Κομισιόν: Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα στην προστασία των συνόρων

Αναλυτικά, η Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Αυτές οι αξίες είναι κοινές σε όλους μας. Πρέπει να τις υποστηρίξουμε και να τις υπερασπιστούμε, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», σημείωσε.

Όπως ανέφερε «τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ έλαβαν μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης της υγείας που προκλήθηκε από την εκδήλωση του COVID19».

«Ζούμε σε εξαιρετικές περιόδους και οι κυβερνήσεις πρέπει καταρχήν να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να ενεργήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία των πολιτών μας», σημείωσε η Πρόεδρος, αλλά στη συνέχεια διευκρινίζει κατηγορηματικά ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό τα μέτρα έκτακτης ανάγκης να μην αποβούν εις βάρος των θεμελιωδών αρχών και αξιών που ορίζονται στις Συνθήκες».

Κομισιόν: Η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει με συντονισμό

«Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Ο σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης και της ασφάλειας δικαίου είναι απαραίτητος σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν. 

«Τώρα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι δημοσιογράφοι να μπορούν να κάνουν ελεύθερα και με ακρίβεια τη δουλειά τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες μας έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες», ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ξεκαθάρισε δε ότι «τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιορίζονται στα αναγκαία και αυστηρά ανάλογα. Δεν πρέπει να διαρκούν επ `αόριστον. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα αυτά υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο».

Κομισιόν: «Ας κάνουμε το σωστό, με μια μεγάλη καρδιά, όχι με 27 μικρές»

Ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν «θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, σε πνεύμα συνεργασίας, την εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης σε όλα τα Κράτη Μέλη».

«Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε για να κυριαρχήσουμε αυτήν την κρίση. Σε αυτή την πορεία, θα υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε τέλος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top