Παράνομες διελεύσεις στην Ε.Ε: Αυξημένες κατά 27% σε σχέση με πέρυσι

Ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 16.900 για τους δύο πρώτους μήνες του 2020

μεταναστευτικό

O αριθμός των ανιχνεύσεων των παράνομων διελεύσεων των συνόρων της ΕΕ στις κύριες μεταναστευτικές διαδρομές τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 42% από τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 6.200 διελεύσεις, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Frontex. Ο συνολικός αριθμός των παράνομων συνοριακών διαβάσεων για τους δύο πρώτους μήνες του έτους ανήλθε σε 16.900, αυξημένος κατά 27% από την ίδια περίοδο του 2019.

Κέα: Πλοίο με 196 μετανάστες- Την άμεση απομάκρυνσή τους ζητούν οι κάτοικοι

Αναλυτικά, η μεταναστευτική διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου συνέχισε να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό ανίχνευσης παράνομων συνοριακών διαβάσεων στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, αν και ο αριθμός των μεταναστών που ακολούθησαν αυτή τη διαδρομή- πορεία προς την Ευρώπη μειώθηκε κατά 42% από τον Ιανουάριο σε περίπου 2.500 (χωρίς τα στοιχεία για την Κύπρο). Ο αριθμός του Φεβρουαρίου δεν αντανακλά τον αυξημένο αριθμό των μεταναστών που είχαν επιδιώξει να εισέλθουν στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου, σημειώνει η Frontex.

Εθελούσια επιστροφή για 5.000 μετανάστες με βοήθημα 2.000 ευρώ

Eπιπλέον, κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2020, εντοπίστηκαν περίπου 7.000 παράνομες διελεύσεις στα σύνορα, ή 16% περισσότερο από πριν από ένα χρόνο. Οι Αφγανοί ήταν η πλέον εκπροσωπούμενη εθνικότητα που εντοπίστηκε σε αυτή τη διαδρομή και αντιστοιχούσε σε περισσότερους από έναν στους τρεις παράνομους μετανάστες που εντοπίστηκαν, ακολουθούμενοι από τους Σύρους και τους Τούρκους υπηκόους.

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που διέσχισαν την Κεντρική Μεσόγειο τον Φεβρουάριο μειώθηκε σχεδόν κατά τρία τέταρτα από τον προηγούμενο μήνα σε λίγο περισσότερο από 450 άτομα. Λόγω του μεγαλύτερου αριθμού ανιχνεύσεων τον Ιανουάριο, ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων κατά τους πρώτους δύο μήνες ήταν 2 200. Οι τρεις βασικές εθνικότητες που  ήταν οι υπήκοοι του Μπαγκλαντές, της Αλγερίας και της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου τον Φεβρουάριο παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κοντά σε 1 200. Κατά τους πρώτους δύο μήνες το σύνολο έφθασε λίγο πάνω από 2 300 ή λιγότερο από το ήμισυ σε σχέση με πέρσυ. Οι Αλγερινοί αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των μεταναστών που εντοπίστηκαν στη διαδρομή αυτή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Τέλος, σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια υπήρξαν περισσότερες από 1.250 ανιχνεύσεις παράνομων συνοριακών διαβάσεων που καταγράφηκαν σε αυτή τη διαδρομή τον Φεβρουάριο, λιγότερο από το ήμισυ του αριθμού από τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, κατά τους πρώτους δύο μήνες, ο αριθμός διπλασιάστηκε από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους σε σχεδόν 3.800. Οι πολίτες της Συρίας και του Αφγανιστάν αντιπροσώπευαν τους περισσότερους μετανάστες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top