Γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί: 41% στην Ε.Ε - 39% στην Ελλάδα

Σε τέσσερις χώρες οι γυναίκες επιστήμονες υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών

γυναίκες επιστήμονες

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών και των Κοριτσιών στην Επιστήμη, που εορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου, η Eurostat δημοσίευσε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία, το 41% είναι γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην Ε.Ε και το 59% άνδρες. 

Η έρευνα έγινε το 2018 και σύμφωνα με αυτή, υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ.

Η Κύπρος κατατάσσεται κοντά και πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ με 42% και η Ελλάδα ακολουθεί τον Μ.Ο. με 39% μαζί με την Τσεχία και τη Σλοβακία (από 39%), μετά από τη Γαλλία (40%) και τη Ρουμανία (41%).

Δύο στους 5 εφήβους στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Οι άνδρες  εκπροσωπούνται περισσότερο στον κατασκευαστικό κλάδο (το 79% των επιστημόνων και των μηχανικών στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν άνδρες), ενώ το ποσοστό των φύλων στον τομέα των υπηρεσιών ήταν πιο ισορροπημένο (54% άνδρες και 46% γυναίκες). 

Σε ποιες χώρες οι γυναίκες επιστήμονες είναι περισσότερες από τους άνδρες

Ωστόσο, σε τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, η πλειονότητα των επιστημόνων και μηχανικών ήταν γυναίκες: Λιθουανία (57% γυναίκες), Βουλγαρία και Λετονία (από 52%) και Δανία (51%). 

Σε ποιες χώρες οι γυναίκες επιστήμονες είναι λιγότερες από τους άνδρες

Λιγότερο από το ένα τρίτο των επιστημόνων και μηχανικών ήταν γυναίκες στη Φινλανδία (29%), την Ουγγαρία (30%), το Λουξεμβούργο (31%) και τη Γερμανία (33%).

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top