Κοροναϊός: Εξαπλώνεται ταχύτατα – Νέα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία

Σε συναγερμό νοσοκομεία στην Ελλάδα και το «Ελ. Βενιζέλος»

Ταχύτατα μεταδίδεται ο φονικός κοροναϊός, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών της Κίνας. Μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 56 ανθρώπους, ενώ νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ΗΠΑ και Ιαπωνία. 

Κοροναϊός: Από τις νυχτερίδες η μετάδοση του ιού–Πρώτο κρούσμα στον Καναδά

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως η ικανότητα μετάδοσης του κοροναϊού ενισχύεται και πως ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται. Τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν φτάσει τα 2.055.

Τι είναι ο νέος κοροναϊός και ποια τα συμπτώματα του

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, Μα Σιαογουέι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον ιό είναι περιορισμένα. 

Όπως είπε, η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες. Ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν άλλο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.

Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων γεγονότων, θα ενταθούν.

Απαγορεύεται η εμπορία άγριων ζώων

Για να σταματήσει να εξαπλώνεται ο κοροναϊός, η Κίνα ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται σε όλη τη χώρα η εμπορία αγρίων ζώων σε αγορές, εστιατόρια και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Τα άγρια ζώα που πωλούνται στοιβαγμένα στις κινεζικές αγορές θεωρούνται ότι δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την επώαση ιών και την εύκολη μετάδοσή τους στους ανθρώπους.

Φίδια, παγώνια, κροκόδειλοι και άλλα είδη διατίθενται προς πώληση στην Taobao, την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που διαχειρίζεται η Alibaba.

Οι αρχές συμβουλεύουν να αποφεύγονται οι χειραψίες

Οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις χειραψίες, σε μήνυμα που εστάλη σε χρήστες κινητών τηλεφώνων σήμερα το πρωί. 

Παράλληλα, το Πεκίνο θα καθυστερήσει την επανέναρξη λειτουργίας παιδικών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων.

Τα σχολεία είναι ήδη κλειστά λόγω των αργιών της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Παράλληλα, οι τοπικές αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι δε θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της πόλης.

Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα, η πλέον πυκνοκατοικημένη στη χώρα, επέβαλε στους 110 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους της να φορούν αναπνευστικές μάσκες, επιχειρώντας να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού.

Πρόκειται για ένα μέτρο που ήδη είναι υποχρεωτικό στην Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία, ενώ στην επαρχία Τσιανγκσί, όπως και σε πολλές μεγάλες πόλεις έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα.

Νέα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία

Στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα. Πρόκειται για έναν άνδρα στην Καλιφόρνια, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην πόλη Ουχάν. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) επιβεβαίωσε ότι οι εξετάσεις στον ασθενή βγήκαν θετικές στον νέο κοροναϊό. Ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα σε τοπικό νοσοκομείο και η κατάστασή του δεν κρίνεται σοβαρή.

Οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει καμία πληροφορία σχετικά με τον τρόπο που έφτασε ο άνδρας στις ΗΠΑ ούτε για την ταυτότητά του.

Τα άλλα δύο κρούσματα στις ΗΠΑ αφορούν μια 60χρονη που επέστρεψε από την Ουχάν στις 13 Ιανουαρίου και μένει στο Σικάγο και έναν άνδρα, περίπου 30 ετών, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, που είχε επίσης επισκεφθεί πρόσφατα την κινεζική πόλη.

Και στην Ιαπωνία υπάρχει νέο κρούσμα από τον κοροναϊό, το τέταρτο στη χώρα. Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε έναν κάτοικο της Ουχάν, ηλικίας 40 ετών, που ταξίδεψε στην Ιαπωνία στις 22 Ιανουαρίου για διακοπές, σύμφωνα με το δίκτυο NHK. 

Ο άνδρας νοσηλεύεται στην επαρχία Άιτσι, στην κεντρική Ιαπωνία, και βγήκε θετικός στον ιό.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για να κανονιστεί μια πτήση τσάρτερ για οποιονδήποτε Γιαπωνέζο υπήκοο θέλει να επιστρέψει στη χώρα του. Τους πολίτες τους απομακρύνουν, επίσης, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία.

Σε συναγερμό νοσοκομεία και το «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα

Την ίδια ώρα αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει στο ιατρείο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ενώ έχουν ανασυρθεί από τις αποθήκες στολές πανδημίας. 

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», ειδικοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό το σενάριο να περάσει και τα ελληνικά σύνορα, εάν ο ιός συνεχίσει να ταξιδεύει με τους ίδιους ρυθμούς όπως σήμερα. 

Σε πλήρη επαγρύπνηση και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές Αρχές, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε συναγερμό, ώστε αν χρειαστεί να αντιμετωπιστούν τα πιθανά κρούσματα. 

Οι οδηγίες που έχουν λάβει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις, είναι να προετοιμαστούν όλα τα κράτη για παν ενδεχόμενο.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top