Κοροναϊός: Από τις νυχτερίδες η μετάδοση του ιού–Πρώτο κρούσμα στον Καναδά

Στους 56 οι νεκροί, κοντά στα 2.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα θύματα της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας, CCTV μετέδωσε σήμερα πως ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 56, ενώ μέχρι και το Σάββατο είχαν επιβεβαιωθεί 1.975 κρούσματα. 

Τι είναι ο νέος κοροναϊός και ποια τα συμπτώματα του

Η επαρχία Χουμπέι, από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού, ανακοίνωσε 13 νέους θανάτους, ενώ ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε και στη Σαγκάη. 

Εντείνεται η καραντίνα για τη μη εξάπλωση του ιού

Σε καραντίνα μπαίνει και η κινεζική πόλη Σαντόου, η πρώτη που βρίσκεται έξω από το επίκεντρο του νέου κοροναϊού στην Ουχάν. 

Φονικός κοροναϊός: Στους 26 οι νεκροί – 32 εκατ. άνθρωποι σε καραντίνα

Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος) θα απαγορευθεί η πρόσβαση σε όλα τα αυτοκίνητα που δεν κρίνεται αναγκαίο να κυκλοφορούν στη Σαντόου. Πρόκειται για μια πόλη με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια κατοίκους που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 και πλέον χιλιομέτρων από την Ουχάν. 

Άσκηση ετοιμότητας στο «Αττικόν» για πιθανό κρούσμα κοροναϊού

Επίσης η πόλη Τιαντζίν, στη βόρεια Κίνα θα αναστείλει τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση τουτ κροναϊού. 

Από τις νυχτερίδες μεταδόθηκε ο ιός

Το Σάββατο έγινε γνωστό πως οι νυχτερίδες ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο. 

Κοροναϊός - Ρωσία: 8 Κινέζοι στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό

Με βάση τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων από το φαρυγγικό επίχρισμα και το αίμα των ασθενών που νόσησαν από τον θανατηφόρο κοροναϊό και νοσηλεύτηκαν στην Ουχάν, επιβεβαιώθηκε η γενετική ακολουθία που φαίνεται να ταιριάζει με έναν ιό που προσβάλλει τις νυχτερίδες. 

Υπενθυμίζεται πως οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό ήταν σε αγορά ζώων στην Ουχάν, όπου γινόταν παράνομο εμπόριο. Ο ιός μεταλλάχθηκε και μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τα ζώα στους ανθρώπους. 

Εκκενώνεται το αμερικανικό προξενείο στην Ουχάν

Το Στέιτι Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι εκκενώνει το αμερικανικό προξενεί της πόλης Ουχάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα υπάρξει ένας περιορισμένος αριθμός θέσεων σε ιδιώτες Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη, σε μια απευθείας πτήση από την Ουχάν στο Σαν Φρανσίσκο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. 

«Ο αριθμός των θέσεων «είναι εξαιρετικά περιορισμένος και εάν δεν υπάρξει η δυνατότητα να μεταφερθούν όλοι όσοι εκφράσουν ενδιαφέρον, θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κοροναϊό», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Αυστραλία, έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν την πιθανότητα να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουχάν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες και παρέχει βοήθεια στην αμερικανική κυβέρνηση για να διευκολύνει την εκκένωση.

Κλείνουν θεματικά πάρκα στο Χονγκ Κονγκ

Μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού παίρνει και το Χονγκ Κονγκ, που κλείνει τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park.

Ωστόσο, τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός της Hong Kong Disneyland θα συνεχίζουν να λειτουργούν.

Στην Κίνα, ήδη από χθες, ανεστάλη η λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην Σανγκάη, εν μέσω της εορταστικής περιόδου για την κινεζική πρωτοχρονιά.

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα στον Καναδά

Την ίδια ώρα, ένα πρώτο “ύποπτο” κρούσμα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκε στο Τορόντο, σε έναν άνδρα που επέστρεψε από την Κίνα.

Ο ασθενής, ένας άνδρας στην ηλικία των 50 ετών, διέμεινε στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Επέστρεψε στον Καναδά στις 22 Ιανουαρίου και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Σάνιμπρουκ στο Τορόντο την επόμενη μέρα.

Ο άνδρας τέθηκε σε απομόνωση. Δείγματα θα σταλούν σε ένα εργαστήριο στο Ουίνιπεγκ για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον κινεζικό κοροναϊό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top